Zupa botwinka
Kuchnia Polska, Przepis, Zupa

Zupa botwinka

Czas: 45 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Botwinka jest to pyszna zupa, którą przygotowuje się z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego ze śmietaną. Powstaje najczęściej wiosną, ponieważ wtedy liście są miękkie i delikatne oraz mają najwięcej smaku i aromatu, a korzeń jest mały. Dodatkiem do tej zupy mogą być młode ziemniaki, jajka lub szczypiorek. Istnieje wiele przepisów i sposobów na jej ugotowanie, ponieważ każdy ma swoje ulubione smaki i dodatki. Zupa z botwinki jest bardzo zdrowa, pyszna oraz idealnie sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny. Ponadto jest prosta w przygotowaniu i zawiera tylko kilka prostych składników. Charakteryzuje się słodko-kwaśny posmakiem i gęstą, kremową konsystencją.

Zupa botwinka

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: Zupa botwinkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

31

min.
Kalorie

275

kcal

Botwinka, zupa botwinkowa, to aromatyczna zupa z botwinki, która zawsze kojarzy się z nowalijkami i początkiem lata. Sprawdź przepis.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1,5 L bulionu drobiowego

  • 550 g botwinki

  • 750 g ziemniaków

  • 15 g czosnku

  • 150 ml śmietanki kremowej 36%

  • 15 ml soku z cytryny

  • 45 g koperku

  • 15 ml oleju rzepakowego

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy rozgrzać olej w dużym garnku, dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć ok 3-4 minuty do momentu, aż lekko się zarumienią. Dodać posiekany czosnek i gotować kolejne 30 sekund.
  • Następnie dodać bulion i posiekane buraki bez łodygi i liści, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok 5 minut.
  • Dodać pokrojone łodyżki, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut. Dodać liście buraka i krótko gotować zupę przez ok 1-2 minuty aż liście zwiędną.
  • Śmietankę zahartować wlewając ją do kubka wraz z kilkoma łyżkami zupy, wymieszać i wrzucić z powrotem do garnka.
  • Na koniec zdjąć garnek z ognia, dodać posiekany koperek i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zobacz także:  Zupa pho

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Zupa botwinka – dodatkowe informacje.

Botwinkę można przygotować na bazie bulionu drobiowo-wołowego, warzywnego lub drobiowego. Poza sezonem można ją przygotować z wcześniej zamrożonych liści i buraków lub takich pasteryzowanych w słoiku. Można serwować ją na ciepło lub w formie chłodnika. Dobrze będzie współgrała z plastrem twarogu. Ponadto trzeba pamiętać, że botwinka to znakomite źródło witamin A, E, K i C oraz witamin z grupy B, kwasu foliowego, związków mineralnych takich jak: wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, mangan i selen oraz błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na regulację układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Zobacz też botwinkę w przepisach dla dzieci i w BLW przepisy.

Zupa ta zawiera również dużo luteiny, który chroni wzrok przed wysokoenergetycznym światłem niebieskim. Botwinka obniża stężenie cholesterolu oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto jest niskokaloryczna i idealnie sprawdzi się podczas diety. Podsumowując, zupa z botwinki jest sycąca i pożywna oraz posiada piękny, czerwony kolor, który po dodaniu śmietany zamienia się w ciemny, intensywny róż. Najlepiej smakuje podana ze świeżo posiekanym koperkiem i łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego.

To wszystko sprawia, że wspaniale się prezentuje i przyciąga wzrok. Lekka i zdrowa zupa z botwinki z jajkiem wyróżnia się delikatnym i słodkim smakiem. Trzeba pamiętać, że botwinki powinny unikać osoby chore na kamicę nerkową i cukrzycę, ponieważ zawiera szczawiany i wysoki indeks glikemiczny.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*