Zupa brokułowa
Kuchnia Polska, Przepis, Zupa

Zupa brokułowa

Czas: 45 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Zupa brokułowa jest to bardzo popularna i często przygotowywana zupa. Jest pyszna, aromatyczna, sycąca, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Można użyć świeżego brokuła lub mrożonych różyczek, a dodatkiem do niej mogą być: ziemniaki, kluski, własnoręcznie zrobione grzanki lub groszek ptysiowy. Jest doskonała na lekki i rozgrzewający obiad dla całej rodziny, który można z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy. Dzięki dodanym brokułom potrawa ma piękny, zielony kolor. Do przepisu na tą zupę można wykorzystać również serek topiony, który sprawi, że będzie ona miała kremowy smak. Można zjeść ją jako tradycyjne danie lub zblendować na zupę krem.

Zupa brokułowa

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Książka kucharska Danie: Zupa brokułowaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

275

kcal

Zupa brokułowa jest według ankiety najbardziej popularną zupą warzywną, która najczęściej blendowana jest na zupę krem z brokuła. Sprawdź!

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1,5 L bulionu jarzynowego, wołowego lub drobiowego

  • 1 świeży brokuł

  • 3 ziemniaki

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 1 kawałek pora

  • 1 szczypiorek

  • 1/4 opakowania małej śmietanki 30%

  • 100 g serka topionego śmietankowego

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 liść laurowy

  • 2 kulki ziela angielskiego

  • sól

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy zeszklić na oliwie w garnku cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Następnie dodać pora pokrojonego na plasterki, posolić i smażyć przez ok 3 minuty. Dodać obraną i startą marchew i podsmażyć 2 minuty. Dodać masło i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość smażyć ok 2 minuty co chwilę mieszając.
  • Kolejnym krokiem jest wlanie gorącego bulionu, dodanie liścia laurowego i ziela angielskiego i zagotować. Przykryć i gotować ok 10-15 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Następnie brokuła umyć, odkroić różyczki, zielone łodyżki pokroić na plasterki i dodać brokuła do zupy. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok 5 minut, aż brokuł zmięknie
  • Na koniec dodać rozdrobniony serek topiony i mieszać, aż się rozpuści. Zaprawić stopniowo dodawaną śmietaną i posypać szczypiorkiem.
Zobacz także:  Krewetki w winie

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Zupa brokułowa – dodatkowe informacje

Przed przygotowaniem zupy brokułowej należy brokuły sparzyć we wrzątku, aby usunąć wosk, którym zostały pokryte. Brokuły to inaczej odmiana kapusty warzywnej. Pochodzą z Cypru i są rośliną jednoroczną. Zawierają sulforafany, które mają działanie przeciwnowotworowe i pozytywnie wpływają na wzrok. Ponadto są niskokaloryczne i odpowiednie dla osób na diecie.

Brokuły są źródłem witamin C, K,B2, B5, B6, kwasu foliowego i minerałów takich jak: mangan, fosfor, potas, wapń i luteina. Trzeba pamiętać, że spożywanie brokułów w dużej ilości może prowadzić do utrudnienia w przyswajaniu jodu. Smaczna, domowa zupa z brokułów, z ziemniakami, zabielana śmietaną, podana ze świeżo posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, to dla wielu z nas smaki dzieciństwa, które przywodzą na myśl babciną kuchnię. Jej zaletą jest to, że za jednym razem można ugotować większą ilość zupy z brokułów i przechowywać ją przez kilka dni w lodówce. Zobacz też brokuły i ich wykorzystanie w przepisach dla dzieci i w BLW przepisy.

Ciekawostką jest fakt, że zupa ta uzyska fantastyczny smak jeżeli dodamy do niej tymianek, pulpety z mielonego mięsa albo uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika czy dyni. Smak zupy z brokułów można wzbogacić dodając do niej ugotowany makaron lub ryż jaśminowy. Podsumowując, zupa brokułowa jest pełna witamin, które doskonale wpłyną na nasz organizm a ponadto pyszna i bardzo smaczna. Atutem jest to, że jest uwielbiana przez wszystkich nawet przez dzieci.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*