Chłopski garnek
Jednogarnkowe, Kuchnia Polska, Przepis

Chłopski garnek

Czas: 1 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Chłopski garnek jest to danie jednogarnkowe, które przygotowuje się na rodzinny obiad w okresie jesienno-zimowym. To mięsno-warzywna mieszanka, której głównymi składnikami są kiełbasa, cebula, papryka i ziemniaki. Dodać można również plasterki cukinii, kawałki pieczarek lub drobno posiekaną kapustę zwykłą i kiszoną, odsączoną z zalewy fasolę czerwoną lub białą czy pomidory z puszki. Chłopski garnek jest aromatyczny, pyszny, sycący, ma piękny kolor i doskonałą konsystencję. Trzeba pamiętać, że jest to danie łatwe w przygotowaniu i powstaje z tanich składników, więc na pewno każdy sobie doskonale poradzi. Jest to danie uniwersalne, dlatego można przygotowywać je na różne sposoby i według własnego upodobania. Chłopski garnek można jeść samodzielnie lub z kromką świeżego pieczywa. Podaje się go także z makaronem, który gotuje się oddzielnie, a następnie miesza razem na talerzu.

Chłopski garnek

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: Chłopski garnekKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

275

kcal

Chłopski garnek znany i lubiany. Do przygotowania błyskawicznie, z prostego przepisu, jednogarnkowa. Sprawdź naszą wersję chłopskiego garnka

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 3 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1/2 papryki czerwonej

  • 300 g kiełbasy

  • 150 g boczku parzonego, wędzonego lub surowego

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • papryka ostra

  • papryka słodka

  • papryka wędzona

  • czosnek

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy rozgrzać oliwę w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i boczek i podsmażyć.
  • Po chwili dodać ziemniaki, kiełbasę i marchewkę również pokrojone w kostkę.
  • Następnie wszystko zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy i gotować przez kwadrans.
  • Na koniec gdy ziemniaki będą miękkie dołożyć paprykę i gotować wszystko 5 minut. Wlać przecier pomidorowy i zdjąć z ognia gdy się zagotuje.
Zobacz także:  Zupa kalafiorowa

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Chłopski garnek – dodatkowe informacje

Chłopski garnek może mieć wiele smakowitych wersji. Nie ma jednego ścisłego przepisu na to danie. Tak naprawdę można do niego wrzucić wszystko na co mamy ochotę i co mamy w lodówce. Można zrobić bez kiełbasy, a aromat wędzenia uzyskać przez dodanie papryki wędzonej, a także dodać dowolne warzywa korzeniowe, żeby jeszcze bardziej wzbogacić skład tego kociołka. Zobacz też jednogarnkowe dania w przepisach dla dzieci i w BLW przepisy.

Ciekawostką jest fakt, że można go przygotować nie tylko na kuchence gazowej, ale również nad ogniskiem w specjalnie przeznaczonym do tego żeliwnym garnku. Chłopski garnek jest jedną z tych potraw, które jeszcze lepiej smakują na następny dzień po podgrzaniu. Dlatego śmiało można przygotować więcej i cieszyć się tym aromatycznym daniem przez kilka dni. Kalorie w tej potrawie wahają się od ok 50 do 150 kcal na 100 g potrawy w zależności od użytych składników.

Podsumowując, chłopski garnek jest daniem, które jest znane przez niemal wszystkich. To prawdziwa bomba smaków i aromatów. Doskonale sprawdzi się w zimie, kiedy to zużywamy więcej kalorii na ogrzanie organizmu. Syci organizm na bardzo długo, a najlepiej przygotować go w sezonie na młode warzywa. Sprawdź też inne dania jednogarnkowe.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*