Zupa miso
Kuchnia Japońska, Przepis, Zupa

Zupa miso

Czas: 40 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Zupa miso to japońska zupa, którą tradycyjnie przygotowuje się na bazie japońskiego rosołu zwanego dashi, który składa się z suszonych ryb i alg kombu oraz dodatków takich jak: pasta sojowa zwana właśnie miso oraz często tofu, grzyby, ziemniaki, ryby i wodorosty wakame. Poprawna nazwa tej zupy to miso-shiru. W Japonii traktowana jest jako dodatek do posiłków i robiona jest niemal codziennie, nawet na śniadanie. Ponadto jej przygotowanie nie jest wcale trudne i nie zajmuje dużo czasu. Zupa miso ma delikatny i lekko słony smak, jest lekkostrawna, a także rozgrzewa i dodaje energii.

Zupa miso

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: MisoKuchnia: JapońskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

190

kcal

Zupa miso to japońska zupa, którą przygotowuje się na bazie rosołu zwanego dashi, który składa się z suszonych ryb i alg kombu oraz dodatków.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 L bulionu dashi

  • 3 łyżki pasty miso

  • 1 opakowanie tofu naturalnego

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego

  • 6 grzybów mun

  • 4 grzyby shitake

  • sos sojowy do smaku

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie miękkie grzyby pokroić w paski.
  • Następnie na małym ogniu podgotować dashi i dodać grzyby.
  • Dodać pastę miso i wymieszać do połączenia się składników. Pastę należy podgrzać a nie zagotować w wywarze.
  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, a tofu pokroić w kostkę.
  • W miseczkach ułożyć makaron, następnie pokrojone tofu i zalać całość bulionem.
  • Doprawić do smaku sosem sojowym.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Zupa miso – ciekawostki i dodatkowe informacje

Ciekawostką jest fakt, że zupa miso powinna odzwierciedlać aktualną porę roku i do jej przygotowania wykorzystuje się tylko i wyłącznie sezonowe warzywa i ryby. Ponadto najprawdopodobniej powstała w Chinach już w 500 roku p.n.e. i stamtąd przywędrowała do Japonii razem z buddyzmem. Dzięki paście miso, która zrobiona jest ze specjalnie sfermentowanej soi i ryżu, działa jak naturalny antybiotyk. Ponadto zupa ta zawiera witaminy z grupy B, witaminę K i D, a także składniki mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo i fosfor.

Zobacz także:  Cordon bleu

Dodatkowo zawiera aminokwasy takie jak lecytynę i kwas linolenowy, enzymy, przeciwutleniacze i kwas mlekowy. Zalecana jest podczas przeziębienia i po przebytych infekcjach, ponieważ poprawia odporność, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspiera florę jelitową i trawienie oraz pomaga w powrocie do zdrowia. Ma również właściwości antyoksydacyjne i hamuje rozwój komórek rakowych. Zupa ta może być przygotowana w formie bezmięsnej z tofu lub mięsnej z kurczakiem. Prawidłowo powinno się jeść ją w taki sposób, że najpierw wyławia się wszystkie stałe elementy za pomocą pałeczek, a następnie wypija zupę prosto z talerza.

Podsumowując, zupa miso jest bardzo zdrowa, pyszna i smaczna. Zapewnia uczucie sytości na wiele godzin. Ze względu na użycie różnych składników jest również bardzo kolorowa. Jest to wyjątkowo pożywne danie o bardzo dobrym wpływie na ludzki organizm.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*