Zupa pieczarkowa
Kuchnia Polska, Przepis, Zupa

Zupa pieczarkowa

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Przygotowując obiad, wiele osób stara się tworzyć dania łatwe, a przy tym smaczne. Miłośnicy zupy, którym także zależy na łatwości, powinni pomyśleć o królowie szybkich zup. Zupa pieczarkowa – w mniej niż godzinę można cieszyć się garnek smacznej potrawy, do której przekonają się dorośli, i dzieci.

Taka właśnie jest zupa pieczarkowa. Z jednej strony jest to pożywna zupa, zwłaszcza jeśli dodamy do niej pożywne dodatki, z drugiej lekka i wręcz “wiosenna”. Świetna na każdą okazję. I na niedzielony uroczysty obiad i na szybki posiłek w środku tygodnia. Sprawdźcie z nami przepis na zupę pieczarkową i rozkoszujcie się nią tak samo jak my.

Zupa pieczarkowa

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

talerze
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

300

kcal

Zupa pieczarkowa, na którą przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. Sprawdź go u siebie w kuchni. Czas przygotowania to tylko 30 minut.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 200 g makaronu, np. świderki

  • 2 cebule

  • 1/4 strąka czerwonej papryki

  • 200 g serka topionego

  • 250 g pieczarek

  • 1/4 szklanki kremówki 30%

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • słodka i ostra papryka

  • 2 łyżki masła

  • 2 L bulionu drobiowego

  • 1 natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Makaron ugotować. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
  • Cebulę zeszklić na maśle. Wsypać pieczarki, smażyć do momentu odparowania soku. Dodać paprykę, smażyć 3 minuty. Podlać bulionem, dusić przez 10 minut.
  • Zagotować bulion, rozpuścić w nim serek. Dodać przesmażone warzywa. Doprawić lubczykiem, paprykami, solą i pieprzem. Gotować 15 minut. Połączyć z kremówką. Posypać natką.
  • Zupę podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego!

Jak wspomniano na wstępie – sytość zupy pieczarkowej zależy od dodatków. Nie jest to odkrywcze stwierdzenie bo od tego zależy sytość każdej zupy. Dlatego też, jeśli chcemy zrobić z niej pożywne danie możemy rozważyć dodanie takich dodatków jak pokrojone w kostkę ziemniaki, kasza a nawet boczek wędzony pokrojony w kostkę. Zupa pieczarkowa jest na tyle uniwersalna, że pasuje do wszystkiego. Smacznego!

Zupa pieczarkowa przygotowywana jest także zarówno ze śmietaną (w tym nasza wersja ze śmietaną kremówką 30%) jak i bez śmietany, dla osób diety wegańskiej albo osób, które nie tolerują laktozy. Możliwe są też wersje pośrednie – z odrobiną śmietany. My w kuchni dolewamy jej w solidnej ilości.

Czy robimy zupę pieczarkową na bulionie czy wodzie? Odwieczne pytanie. Jeśli mamy bulion drobiowy albo warzywny to oczywiście możemy zrobić zupę pieczarkową na bulionie. Jeśli nie mamy gotowego bulionu i chcemy ugotować szybką zupę pieczarkową – gotujemy oczywiście na wodzie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*