Zupa koperkowa
Kuchnia Polska, Przepis, Zupa

Zupa koperkowa

Czas: 45 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Zupa koperkowa charakteryzuje się koperkowo-śmietanowym i delikatnym smakiem. Jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Przygotowuje się ją w okresie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżego i pachnącego koperku. Jak większość zup jest banalnie prosta do zrobienia i powstaje z łatwo dostępnych składników. Wersji na tę zupę jest wiele: z ziemniakami, z makaronem, z ryżem, z pulpecikami, lanym ciastem, z grzankami, z kromką świeżego pieczywa, a także z jajkiem. Niektórzy spożywają ją również z ziemniakami i makaronem jednocześnie, co może dziwić wielu smakoszy. Ponadto może zostać zblendowana na zupę krem, która będzie miała gładką konsystencję. Najczęściej zabielana jest śmietaną, ale w wersji dietetycznej można użyć jogurtu greckiego. Zupa koperkowa to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, ponieważ jest uwielbiana zarówno przez dorosłych jak i przez dzieci.

Zupa koperkowa

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Książka kucharska Danie: Zupa koperkowaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

275

kcal

Zupa koperkowa kojarzy nam się zawsze z wiosną i nowalijkami. Ale dlaczego nie mieć wiosny przez cały rok? Sprawdź nasz prosty przepis.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 L bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 3 ziemniaki

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 3 łyżki posiekanego koperku

  • 4 łyżki śmietany do zup 18%

  • 1 łyżka masła

  • 1 szczypta kurkumy

  • 1 szczypta papryki słodkiej

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Podsmażyć przez ok 3 minut.
  • Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Mieszać i smażyć przez ok 3 minut.
  • Zalać wszystko bulionem i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok 15 min, a na 2 min przed końcem dodać posiekany koperek.
  • Na koniec odstawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną.
Zobacz także:  Zupa cebulowa

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Zupa koperkowa – informacje

Zupa koperkowa ma pozytywny wpływ na nasz organizm, za sprawą użytego do niej koperku, który zawiera wiele składników odżywczych i mineralnych. Koperek zawiera witaminy z grupy B, A, C, D, E i K oraz minerały takie jak: wapń, fosfor i żelazo. Ponadto poprawia trawienie, odpowiada za odporność, zmniejsza stany zapalne stawów, posiada właściwości antyoksydacyjne, hamuje wzrost niektórych bakterii, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.

Ciekawostką jest fakt, że przygotowywana zupa na maśle nabiera głębszego smaku i mocniejszego aromatu. Natomiast dodanie do niej dokładnie roztrzepanego żółtka, nada zupie aksamitną i lekko kremową konsystencję. Zupę koperkową możemy przygotować nawet zimą, ponieważ świeży koperek jest dostępny przez cały rok. Dobrze smakuje również zrobiona z mrożonego koperku. Jej atutem jest to, że jest uniwersalna i istnieje wiele pomysłów jak ją podać. Wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych.

Podsumowując, zupa koperkowa jest lekka, letnia, smaczna o lekko kwaskowatym smaku. Ze względu na zawartość koperku ma zielonkawy kolor. Zaleca się spożywanie tej zupy często, ponieważ dzięki temu, że jest w niej koperek, który posiada liczne właściwości zdrowotne jest zdrowa oraz niskokaloryczna.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*