Barszcz czerwony
Kuchnia Polska, Przepis, Zupa

Barszcz czerwony

Czas: 1 Hours, 10 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Barszcz czerwony jest to zupa popularna w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, którą przyrządza się na wywarze z buraków, żeberek wieprzowych i wędzonego boczku, często zaprawiana kwasem burakowym. W Polsce słynie z tego, że jest podawany podczas wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Dodatkiem do niego może być: biała, gotowana kiełbasa, jajka, uszka, pierogi, krokiety lub gotowane ziemniaki. Występuje w postaci czystej i zabielanej np. śmietaną. Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych i najpyszniejszych zup, która świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub jako dodatek do pierogów czy krokietów.

Barszcz czerwony

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: BarszczKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

265

kcal

Barszcz czerwony to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Zobacz nasz prosty i sprawdzony przepis na pyszny barszcz czerwony.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych

  • 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 suszone grzyby

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka octu

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności, do przygotowanego bulionu, który trzeba zagotować, należy dodać 1 kg buraków obranych i pokrojonych w plastry.
  • Następnie dodać 2 ząbki czosnku, 2 suszone grzyby i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i gotować przez godzinę, aby buraki były miękkie.
  • Na 10 min przed wyłączeniem należy dodać łyżeczkę majeranku i wyłączyć zupę.
  • Na koniec odcedzić sam barszcz i dodać łyżeczkę cukru, łyżkę octu oraz sól i pieprz do smaku.
  • Gotowy barszcz podawać w bulionówkach z odrobiną natki pietruszki lub koperku i podawać z ulubionymi dodatkami.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Barszcz czerwony – ciekawostki

Ciekawostką jest fakt, że nazwa barszczu pochodzi od ziela, które było bazą do gotowania kwaśnych zup. Aby nasz barszcz był bardziej esencjonalny, lekko kwaskowaty i miał intensywny bordowy kolor, można dodać do wywaru zakwas buraczany lub trochę octu spirytusowego 10%. Przepisy na barszcz różnią się od siebie w zależności od regionu i upodobań kulinarnych.

Zobacz także:  Zupa koperkowa

Ponadto, aby był aromatyczny nie może zabraknąć takich przypraw jak: czosnek, majeranek, czarny pieprz, liść laurowy czy ziele angielskie. Przepis na tą zupę jest bardzo prosty, więc nie potrzeba dużego doświadczenia w kuchni, aby ją wykonać. Barszcz czerwony, który przygotowywany jest z samych warzyw jest bogactwem wielu składników mineralnych i witamin. Buraki zawierają spore ilości kwasu foliowego, który zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej u płodów oraz wspomaga usuwanie z krwioobiegu homocysteiny. Dodatkowo pomagają unormować poziom cholesterolu oraz dostarczają wielu cennych przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się organizmu. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, mangan oraz betainę, czyli silny antyoksydant, który sprawia, że buraki mają piękny czerwony kolor.

Podsumowując, barszcz czerwony jest doskonałym posiłkiem w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, redukcyjnej, niskokalorycznej czy bezmlecznej. Dodatkowo dostarczy naszemu organizmowi wielu składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jest intensywny i esencjonalny, a dobrze przyprawiony ma działanie rozgrzewające. Danie to łączy w sobie lekko kwaskowaty, ostry a zarazem delikatnie słodki smak.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*