Botwinka jest to pyszna zupa, którą przygotowuje się z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego ze śmietaną. Powstaje najczęściej wiosną, ponieważ wtedy liście są miękkie i delikatne oraz mają najwięcej smaku i aromatu, a korzeń jest mały. Dodatkiem do tej zupy mogą być młode ziemniaki, jajka lub szczypiorek. Istnieje wiele przepisów i sposobów na jej ugotowanie, ponieważ każdy ma swoje ulubione smaki i dodatki. Zupa z botwinki jest bardzo zdrowa, pyszna oraz idealnie sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny. Ponadto jest prosta w przygotowaniu i zawiera tylko kilka prostych składników. Charakteryzuje się słodko-kwaśny posmakiem i gęstą, kremową konsystencją.
Zupa botwinka – dodatkowe informacje.
Botwinkę można przygotować na bazie bulionu drobiowo-wołowego, warzywnego lub drobiowego. Poza sezonem można ją przygotować z wcześniej zamrożonych liści i buraków lub takich pasteryzowanych w słoiku. Można serwować ją na ciepło lub w formie chłodnika. Dobrze będzie współgrała z plastrem twarogu. Ponadto trzeba pamiętać, że botwinka to znakomite źródło witamin A, E, K i C oraz witamin z grupy B, kwasu foliowego, związków mineralnych takich jak: wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, mangan i selen oraz błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na regulację układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Zobacz też botwinkę w przepisach dla dzieci i w BLW przepisy.
Zupa ta zawiera również dużo luteiny, który chroni wzrok przed wysokoenergetycznym światłem niebieskim. Botwinka obniża stężenie cholesterolu oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto jest niskokaloryczna i idealnie sprawdzi się podczas diety. Podsumowując, zupa z botwinki jest sycąca i pożywna oraz posiada piękny, czerwony kolor, który po dodaniu śmietany zamienia się w ciemny, intensywny róż. Najlepiej smakuje podana ze świeżo posiekanym koperkiem i łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego.
To wszystko sprawia, że wspaniale się prezentuje i przyciąga wzrok. Lekka i zdrowa zupa z botwinki z jajkiem wyróżnia się delikatnym i słodkim smakiem. Trzeba pamiętać, że botwinki powinny unikać osoby chore na kamicę nerkową i cukrzycę, ponieważ zawiera szczawiany i wysoki indeks glikemiczny.