Spanakopita
Kuchnia Grecka, Przekąski, Przepis, Wypieki

Spanakopita

Czas: 2 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Spanakopita jest to lekko pikantna przekąska przygotowywana z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Przysmak ten pochodzi z Grecji, ale popularny jest w wielu krajach Europy. Wersji tego dania jest wiele. Mogą być z serem, z czosnkiem, smażone lub pieczone. Jej atutem jest to, że robi się ją naprawdę szybko i nie wymaga dużego wysiłku. Można spożywać to danie na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno na lunch lub kolację. Spanakopita rozpływa się w ustach i zachwyca swoją delikatnością, którą przełamuje pyszny smak nadzienia. Takie ciasto doskonale komponuje się z greckim dipem tzatziki, czyli sosem na bazie jogurtu z ogórkiem, czosnkiem, ziołami i oliwą.

Spanakopita

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: SpanakopitaKuchnia: GreckaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

1

godz. 

20

min.
Kalorie

265

kcal

Spanakopita to lekko pikantna przekąska przygotowywana z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Przysmak ten pochodzi z Grecji.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo

  • 600 g szpinaku

  • 400 g sera feta

  • 4 cebule

  • 650 ml oliwy z oliwek

  • sól

  • pieprz

  • świeża natka pietruszki

  • oregano

  • szczypiorek

  • papryka chili

  • koper

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy nagrzać piekarnik do 200 stopni, a tortownicę posmarować oliwą na dnie i po bokach.
  • Następnie szpinak, natkę pietruszki, pęczek szczypiorku i pęczek koperku drobno pokroić i umieścić wszystko razem w misce.
  • Do reszty składników dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokruszony ser feta wraz z łyżką oregano, odrobiną chili, soli oraz pieprzu do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Ciasto filo podzielić na pół i połowę zostawić na później.
  • Na dno tortownicy wyłożyć pierwszy płat ciasta, posmarować dość obficie oliwą, wystające ciasto zawinąć w środek i zawinięte brzegi również posmarować oliwą i przykryć kolejnym płatem ciasta. Należy tak wykorzystać pierwszą połowę ciasta.
  • Wyłożyć farsz szpinakowy i wyrównać go na całej powierzchni.
  • Ponowić czynność z ciastem filo, czyli postępować dokładnie tak samo jak wcześniej na wierzchu kończąc oliwą.
  • Nożem naciąć spanakopitę tworząc kawałki. Najlepiej najpierw zrobić nacięcie na krzyż przez środek, a następnie zrobić jeszcze jedno nacięcie z lewej i prawej strony, tworząc kwadratowe kawałki.
  • Całe ciasto piec przez 80 min. Jak się zarumieni przykryć folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę na 180 stopni.
Zobacz także:  Krewetki w winie

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Spanakopita – dodatkowe informacje

W Grecji jest to kultowa potrawa, którą każdy uwielbia i chętnie po nią sięga. Pojawia się w tawernach, w większości piekarni, cukierniach czy kawiarniach. Przybiera różne formy, od ciętych kawałków szpinakowej pity, przez pierogi ” na raz”, po trójkątne mini pierożki. Podczas przygotowywania tego dania trzeba pamiętać, aby użyć świeżego szpinaku, ponieważ mrożony jest zbyt wodnisty i zbyt drobno posiekany. Najlepszy jest szpinak baby, ponieważ ma delikatne i małe liście oraz jest odmianą najczęściej występującą w sklepach. Szpinak to warzywo o dużych walorach odżywczych.

Dostarcza do organizmu dużej dawki żelaza, potasu, wapnia i witamin: C,E,K,B1,B2 i B6. Ponadto oczyszcza wątrobę i nerki, jest niskokaloryczny, zapobiega zaburzeniom poziomu cholesterolu we krwi, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, chroni przed chorobami układu krążenia oraz przeciwdziała problemom ze wzrokiem. Trzeba pamiętać, że spanakopita ma w sobie ogromną ilość oliwy, przez co jest kaloryczna i powinny mieć to na uwadze osoby będące na diecie. Jeżeli chcemy wzbogacić smak tego dania, to możemy dodać również oliwki i suszone pomidory

Podsumowując, spanakopita jest to pyszna, sycąca, aromatyczna i smaczna przekąska, a kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Zaspokoi miłośników greckiej kuchni oraz zwolenników dań pieczonych.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*