Salmorejo
Kuchnia Hiszpańska, Przepis, Zupa

Salmorejo

Czas: 45 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Salmorejo jest to hiszpański chłodnik, który wywodzi się z Andaluzji. Powstaje z kilku prostych i łatwo dostępnych składników takich jak: pomidory bez skórki, chleba, oliwy oraz czosnku. Można go udekorować dla lepszego efektu wizualnego pokrojonym jajkiem na twardo i kawałkami szynki. Można również posypać je posiekanymi orzechami włoskimi. Taki chłodnik jest pyszny, sycący, pożywny a co najważniejsze bardzo łatwy do przygotowania. Śmiało można stwierdzić, że salmorejo obok gazpacho jest jednym z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych chłodników na południu Europy. Najlepiej smakuje na zimno i wskazany jest zwłaszcza w upalne dni.

Salmorejo

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: SalmorejoKuchnia: HiszpańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

12

min.
Kalorie

215

kcal

Hiszpański chłodnik, wywodzi się z Andaluzji. Powstaje z prostych i dostępnych składników: pomidorów bez skórki, chleba, oliwy oraz czosnku.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów

  • 200 g chleba

  • 250 ml oliwy extra Virgin

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 drobno pokrojone jajka na twardo

  • 4 plasterki szynki serrano

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy namoczyć chleb w wodzie i przełożyć na sitko, aby wyeliminować nadmiar wody.
  • Następnie dokładnie umyć pomidory, ściągnąć skórki i usunąć pestki.
  • Pomidory razem z chlebem umieścić w jednej misce i odstawić na 10 min.
  • Dodać czosnek, oliwę i sól i zblendować wszystko razem na jednolitą masę.
  • Jajka ugotować, ostudzić i drobno posiekać razem z szynką.
  • Na koniec chłodnik przelać na talerze i dodać jajko z szynką.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Salmorejo – ciekawostki i informacje

Salmorejo jest bardzo podobne do gazpacho, jednak występują między nimi znaczące różnice. Po pierwsze do salmorejo dodaje się tylko pomidory i czosnek oraz więcej chleba, co sprawia że jest ono bardziej gęste niż gazpacho. Dlatego niektórzy ze względu na konsystencję używają go jako sos. Ciekawostka jest fakt, że potrawa ta swoje powstanie zawdzięcza słynnemu konkwistadorowi Bernal Díaz del Castillo. To on wraz z indianami w Gwatemali w 1538 roku po raz pierwszy spróbował pomidorów zmiażdżonych wraz z solą i czosnkiem. Po tym wydarzeniu pomidory stały się coraz bardziej popularne. Jednak przepis na chłodnik w takiej formie powstał dopiero prawdopodobnie na przełomie XIX i XX wieku.

Zobacz także:  Spanakopita

Trzeba pamiętać, że podczas przygotowywania tego dania najważniejsze są składniki, które powinny być najlepsze. Oliwa z oliwek musi być najwyższej jakości, a pomidory mocno dojrzałe i soczyste. Jeżeli wybierzemy te twarde i zielonkawe, to chłodnik straci swoje walory smakowe i intensywny czerwono-pomarańczowy kolor. Również chleb jest ważny, dlatego powinniśmy wybrać ten gęsty o białym, zbitym miąższu i cienkiej skórce.

Podsumowując, salmorejo jest to pyszne i ciekawe danie, które warto przygotować w swojej kuchni. Zachwyca przede wszystkim swoją konsystencją, wyglądem i aromatem. A co najważniejsze nie trzeba poświęcać dużo czasu na jego przygotowanie i wydawać za dużo pieniędzy, ponieważ powstaje z kilku tanich składników. Ponadto jest smaczne i orzeźwiające.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*