Krewetki w winie
Kuchnia Włoska, Przepis

Krewetki w winie

Czas: 15 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Krewetki to jedne z najbardziej znanych i lubianych owoców morza, charakteryzujące się delikatnym, morskim smakiem. Po przygotowaniu krewetki w winie mają białe mięso i charakterystyczny różowy kolor, a ich delikatny smak łączy się idealnie z lekką kwasowością białego wina, ostrością chili i czosnku, a także świeżością natki pietruszki. Masło dodaje im delikatnego i słodkiego smaku. Krewetki są bardzo prostym i pysznym daniem, które można podawać na wiele ciekawych sposobów. Krewetki mogą być zarówno świetną przekąską, jak i daniem głównym. Nadają się do smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia. Można je dodawać do zup, sosów i różnego rodzaju sałatek.

Krewetki w winie

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: KrewetkiKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

247

kcal

Krewetki w winie to szybkie i aromatyczne danie. Prostota i oryginalność sprawia, że świetnie nada się na wykwintną kolację i na co dzień.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 250 g krewetek

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 mała papryczka chilli czerwona świeża

  • 0,5 pęczka zielonej pietruszki

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 100 ml białego wina wytrawnego

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy posiekać drobno czosnek i papryczkę chilli.
  • Następnie na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać czosnek, chili oraz krewetki, które wcześniej trzeba oczyścić.
  • Smażyć na sporym ogniu po 1 minucie z każdej strony.
  • Dolać wino, doprawić szczyptą soli oraz pieprzem i dusić przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
  • Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
  • Do podania można dodać ćwiartki cytryny, dodatkową ilość świeżej natki pietruszki i bagietkę.

Krewetki w winie – informacje

Przed przygotowaniem krewetek można poznać je trochę bliżej. Krewetki są morskimi i słodkowodnymi skorupiakami, zaliczanymi do rzędu dziesięcionogów. Opisano około 2500 gatunków krewetek, jednak w celach konsumpcyjnych poławia się tylko część z nich. Występują w wodach całego świata w tym m. in. w Bałtyku. Wśród wielu odmian najbardziej znane są krewetki tygrysie, białe, czerwone argentyńskie, Grenlandzkie oraz małe koktajlowe.

Wszystkie odmiany różnią się między sobą przede wszystkim wielkością, kształtem odnóży a także barwą. Krewetki warto wprowadzić do zrównoważonej diety, ponieważ są zdrowym składnikiem. Zawierają białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym duże ilości kwasów omega 3, dzięki czemu ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia i otyłości. Krewetki zawierają karotenoidy, które mają właściwości przeciwzapalne. Ponadto są źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6, witaminy B12, a także witaminy PP oraz witaminę E, która jest silnym antyoksydantem.

Składniki mineralne, które zawierają to przede wszystkim selen, który wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn oraz miedź, która zapobiega stresowi. Krewetki są niskokaloryczne oraz zawierają sporo białka dlatego polecane są w czasie diety redukcyjnej. Zaleca się aby spożywanie krewetek ograniczały osoby chorujące na dnę moczanową ponieważ zawierają umiarkowaną ilość puryn.

Dodatkowo – nie należy obawiać się zawartości alkoholu w tym daniu. Procenty z wina wyparują podczas obróbki termicznej. Można śmiało jechać autem po tym daniu albo karmić piersią dziecko.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*