Tort Szwarcwaldzki
Desery, Kuchnia Niemiecka, Przepis, Wypieki

Tort Szwarcwaldzki

Czas: 2 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Tort Szwarcwaldzki inaczej nazywany “Czarny Las”, to czekoladowe ciasto biszkoptowe często nasączone ponczem, likierem wiśniowym lub wódką, które przekłada się bitą śmietaną i wiśniami. Na koniec posypany jest wiórkami czekoladowymi. Pochodzi z Niemiec i znany był już w XIX wieku. W Polsce podawany był już w przedwojennych kawiarniach, natomiast obecnie pełni funkcję tortu weselnego. Świetnie sprawdzi się również na urodziny, rocznicę ślubu czy inne ważne uroczystości. Pięknie ozdobiony zrobi na pewno wrażenie na gościach. Jest kremowy, efektowny i bardzo smaczny. Tort ten robi się bardzo łatwo, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, a najlepiej smakuje schłodzony.

Tort Szwarcwaldzki

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: Tort SzwarcwaldzkiKuchnia: NiemieckaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

290

kcal

Tort Szwarcwaldzki inaczej nazywany “Czarny Las”, to czekoladowe ciasto biszkoptowe często nasączone ponczem, Zobacz oryginalny przepis.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • Biszkopt
  • 8 8 jajek

  • 125 ml mąki ziemniaczanej

  • 250 ml mąki pszennej

  • 4 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 350 ml cukru

  • Masa śmietanowa:
  • 1,5 L śmietany 30 %

  • 6 łyżek cukru pudru

  • 5 łyżeczek żelatyny

  • Dodatkowo:
  • 1 słoik wiśni w alkoholu 330 ml

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 1 opakowanie wiśni kandyzowanych

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy ubić białka na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  • Następnie ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aby napęczniała i lekko podgrzać w mikrofali. Ostudzoną żelatynę dodać do masy śmietanowej.
  • Wiśnie odsączyć z alkoholu, biszkopt pokroić wzdłuż na 3 części i każdą nasączyć alkoholem. Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, wyłożyć ¼ masy śmietanowej i połowę odsączonych wiśni, przykryć kolejnym biszkoptem, wyłożyć znowu ¼ masy, ułożyć pozostałe wiśnie i przykryć biszkoptem.
  • Na koniec należy posmarować po wierzchu i bokach cienką warstwą masy śmietanowej, a czekoladę zetrzeć na tarce i posypać środek i boki tortu. Pozostałą śmietanę przełożyć do worka cukierniczego i udekorować boki i środek wyciskając niewielkie rozety. Na każdej rozecie ułożyć kandyzowane wiśnie i wstawić tort do lodówki do całkowitego stężenia.
Zobacz także:  Salmorejo

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Tort Szwarcwaldzki – ciekawostki

Przepis na oryginalną wersję tego ciasta pochodzi od Josefa Kellera, który stworzył go w latach 20. XX wieku. Jednak za wynalazcę ciasta uznaje się Erwina Hildenbranda. Tort Szwarcwaldzki z wiśniami jest bardzo smaczny, a biszkopt jest puszysty i odpowiednio miękki. Wiśnie stanowią jeden z najważniejszych elementów tego deseru, więc powinny być najlepiej świeże, ale mogą być także mrożone i pyszne.

Dzięki użyciu dużej ilości kakao jest przyjemnie czekoladowy i niezbyt słodki, dzięki czemu równoważy smak kremu śmietankowego. Idealnym dopełnieniem są duszone wiśnie, które świetnie współgrają z całą resztą. Można wykonać również przepis bez pieczenia, który jest szybszy i łatwy. Wystarczy zamiast biszkoptów użyć herbatników czekoladowych namoczonych w mocnej herbacie najlepiej o smaku wiśniowym. Ma w swoim składzie czekoladę najwyższej jakości, więc nie należy stosować produktów czekoladopodobnych lub niskiej jakości czekolad.

Wykonanie nadzienia do tortu składa się z 3 elementów. Pierwszym jest przygotowanie kremu śmietankowego, drugim wiśniowej frużeliny, a trzecim polewy. Oryginalny przepis na tort Szwarcwaldzki zawiera w swoim składzie sporą ilość alkoholu, lecz coraz częściej powstają wersje bezalkoholowe. Podsumowując, tort Szwarcwaldzki jest zdecydowanie legendą wśród deserów i z pewnością zadowoli najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Znany w Polsce jeszcze przed wojną, do dzisiaj nie przestaje zachwycać idealnie zbalansowanym smakiem czekolady, wiśni i kremu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*