Makowiec
Desery, Kuchnia Polska, Przepis, Wigilia, Wypieki

Makowiec

Czas: 2 godziny Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Makowiec to ciasto, które przekłada się masą ze zmielonego maku, cukru lub miodu i bakalii. Może mieć formę placka lub tarty, gdzie gruba warstwa masy makowej wykładana jest na cienką warstwę ciasta, podłużnego, zawijanego ciasta w kształcie wałka lub strudla. W kuchni polskiej jest to typowe i bardzo popularne danie wigilijne i wielkanocne. Ponadto idealnie sprawdzi się na spotkania rodzinne czy inne ważne uroczystości. Może być przygotowany zarówno na kruchym cieście jak i na drożdżowym. Makowiec jest pyszny, wilgotny, miękki, a jego cechą charakterystyczną jest czarno-biały rulon. W Polsce istnieje bardzo dużo przepisów na ten deser, ponieważ w każdym regionie piecze się go zupełnie inaczej.

Makowiec

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Książka kucharska Danie: MakowiecKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

15

min.
Pieczenie

45

min.
Kalorie

275

kcal

Makowiec to jedno ze starszych ciast kuchni polskiej. Ze względu na swoją “ekskluzywność” w dawnych czasach jedzony był tylko od święta.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 500 g masy makowej

  • 2 białka jaj

  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 550

  • 1/3 opakowania świeżych drożdży

  • 5 żółtek

  • 2 g soli

  • 130 ml mleka 2%

  • 1/2 kostki masła

  • 130 g cukru

  • 6 łyżek maku niebieskiego

  • 2 szklanki cukru pudru

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy roztopić masło w mikrofali i pozostawić do ostygnięcia.
  • Następnie należy rozkruszyć w misce drożdże do ciepłego mleka l, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać tak, aby nie powstały grudki i odstawić na 10-15 minut pod przykryciem.
  • Do innej miski trzeba przesiać mąkę, dodać do niej szczyptę soli, 5 żółtek, cukier i wcześniej przygotowany rozczyn. Wstępnie wymieszać składniki szpatułką, a potem wyrobić ciasto ręcznie na jednolitą masę. Dodać ostudzone masło i wyrabiać przez ok. 10 minut. Ciasto odłożyć do miski i przykryć ścierką na 60 minut w ciepłe miejsce
  • Masę makową umieścić w misce, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie przełożyć je do miski z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Pierwszą z nich należy rozwałkować i umieścić na niej masę makową, a następnie zawinąć ciasto w rulon. Z drugim kawałkiem postępować w taki sam sposób.
  • Makowiec zawinąć w papier do pieczenia, ale trzeba zostawić 1,5 cm wolnej przestrzeni. Umieścić makowiec na blaszce do pieczenia i nagrzać piekarnik do 190 stopni góra-dół. Piec makowiec przez ok. 40-45 minut.
  • Gdy ciasto będzie gotowe, wystudzone, należy przygotować lukier. Do miski trzeba wlać 4 łyżki ciepłej wody, wsypać cukier puder i całość dobrze wymieszać.
  • Na koniec, gdy konsystencja lukru będzie jednolita można posmarować makowiec.
Zobacz także:  Zupa rybna

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Makowiec – dodatkowe informacje

Najważniejszym elementem, aby makowiec był udany jest dobrze przygotowana masa makowa. Można kupić gotową, jednak najsmaczniejsza jest ta przygotowana samodzielnie w domu. Jej zrobienie jest dość pracochłonne, ale dla super efektu warto poświęcić jej trochę czasu. Przed zmieleniem należy mąk odpowiednio przygotować. Jednym sposobem jest przelanie wrzątkiem ziaren na sitku, a następnie dokładne ich odsączenie i odparowanie.

Kolejną metodą jest zalanie maku zimnym lub gorącym mlekiem lub wodą i odstawienie go na pewien czas do namoczenia. Tak przygotowany mak według wybranego sposobu, należy zmielić dwukrotnie lub trzykrotnie w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych oczkach. Gdy będzie gotowy należy ucierać go z cukrem lub miodem, po czym dodać bakalie takie jak: posiekane orzechy włoskie, migdały, namoczone rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową. Ciekawostką jest fakt, że według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewnić szczęście i chronić przed działaniem złych sił. Ponadto jest to symbol urodzaju i płodności. Makowce znajdują się na “Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi”.

Makowiec pomimo tego, że jest to ciasto kaloryczne. to jest również bogaty w składniki odżywcze, głównie za sprawą maku, orzechów i bakalii. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy oraz sole mineralne takie jak: fosfor, magnez, potas, selen, sód i żelazo. Podsumowując makowiec jest zdrowy, smaczny i zawsze się udaje.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*