Arancini
Kuchnia Włoska, Przepis

Arancini

Czas: 45 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Arancini są to smażone w panierce z bułki tartej kulki ryżowe, które składają się z farszu z ryżu, mięsa, groszku i mozzarelli z dodatkiem szafranu. Mogą występować również z masłem, grzybami, bakłażanem, kiełbasą, łososiem, kurczakiem lub owocami morza. W środku są miękkie, a na zewnątrz lekko chrupiące. Jest to potrawa wywodząca się z kuchni sycylijskiej. Jest to idealny pomysł na przekąskę na imprezę, przystawkę na elegancką kolację, a nawet na obiad lub kolację. Smakuje zarówno na ciepło lub na zimno. Przepis na pyszne kulki ryżowe jest łatwy i prosty w przygotowaniu. Przepisów na arancini jest dużo, a co najważniejsze można je dowolnie modyfikować, więc z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony przepis.

Arancini

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: AranciniKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

285

kcal

Arancini to smażone w panierce z bułki tartej kulki ryżowe, które składają się z farszu z ryżu, mięsa, groszku i mozzarelli z szafranem.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 500 g białego ryżu

  • 300 g mięsa mielonego

  • 1 szklanka passaty pomidorowej

  • 100 g groszku konserwowego

  • 1 opakowanie sera mozzarella

  • 1 opakowanie szafranu

  • 150 g mąki pszennej

  • 3 średnie jajka

  • 400 g bułki tartej

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu, dodać odrobinę soli i wymieszać z szafranem.
  • Następnie należy usmażyć mięso mielone, dodać do niego passatę pomidorową i groszek.
  • Ser mozzarellą zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Uformować kuleczki, czyli łyżkę ryżu wymieszać z łyżką farszu i dodać mozzarellą. Kolejną porcją ryżu “zamknąć” całość i uformować kulkę. Gotowe kulki obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smażyć na głębokim tłuszczu do momentu, aż panierka się zarumieni.
Zobacz także:  Spaghetti ala puttanesca

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Arancini – ciekawostki i inne informacje

Ciekawostką jest fakt, że nazwa tego dania pochodzi z języka włoskiego i oznacza “pomarańczę”. Po usmażeniu w kształcie i kolorze są podobne bardzo do pomarańczy. Głównym składnikiem tego dania jest ryż arborio, który pochodzi z Włoch. Jego ziarna są okrągłe i pękate w środku, a po ugotowaniu jest wilgotny i kleisty. Ponadto jest bezglutenowy i nie powoduje alergii. Zawiera witaminy z grupy B i witaminę E oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, magnez i potas. Ryż ten pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i cukru, wspomaga odporność oraz ma dobry wpływ na pracę układu trawiennego, sercowego i nerwowego.

Śmiało można stwierdzić, że arancini to świetny sposób na danie w stylu zero waste, ponieważ masę można przygotować z ryżu, który został nam z poprzedniego dnia, a jako farsz do środka można dodać wszystkie ulubione składniki, które mamy w lodówce. Arancini można podawać na wiele sposobów np. z innymi przekąskami, z zieloną sałatą lub pomidorami, z lekkimi sałatkami warzywnymi lub w towarzystwie dipów i sosów m.in. pomidorowym, ziołowym, czosnkowym czy paprykowym.

Podsumowując, te ryżowe kulki są bardzo sycące i świetnie smakują. Są wyjątkowe jeśli chodzi o smak jak i o sposób ich przygotowania. Z pewnością zasmakuje każdemu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*