Ciasto góra lodowa to kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym z biszkoptami na wierzchu. Całość oblana jest polewą z mleka w proszku. Przygotować można je na dwa sposoby: z pieczeniem lub bez, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na stanie w kuchni. Składa się z kilku warstw, które bardzo pięknie i efektownie wyglądają na stole. Ponadto jest pyszne, smaczne i cieszy się dużym powodzeniem w internecie. Ciasto góra lodowa nie jest skomplikowane lecz czasochłonne. Jest to deser, który sprawdzi się na wiele różnych okazji. Można podać go zamiast tortu na przyjęcie, na deser po rodzinnym obiedzie lub po prostu bez okazji, ponieważ jest super pyszny. Góra lodowa jest wilgotna i nie za słodka, więc z pewnością przypadnie do gustu wszystkim. Najlepiej smakuję na drugi lub trzeci dzień, kiedy wszystkie składniki się “przegryzą”.
Ciasto góra lodowa – dodatkowe informacje i ciekawostki
Nazwa tego ciasta wzięła się stąd, że wyglądem przypomina góry, ponieważ ciasteczka biszkoptowe są ułożone pionowo i polane dwukolorową polewą czekoladową. Wykonane na biszkopcie, można wzbogacić dodatkowo cienką warstwą masła orzechowego lub powidłami i konfiturami. Dla przełamania słodkiego kremu, najlepiej wybrać lekko kwaśne przetwory owocowe. Jeżeli chcemy, aby było bardziej orzeźwiające, warto dodać świeże lub mrożone owoce np. maliny, truskawki czy borówki.
Jeżeli nie lubimy kremu na bazie masła, śmiało można zastąpić je serkiem mascarpone, co sprawi, że wypiek będzie lżejszy i mniej tłusty. Jest to zdecydowanie smakołyk dla fanów mleka w proszku, ponieważ podstawą tego ciasta jest właśnie mleko w proszku, z którego robi się polewę. Jako podstawę ciasta można wykorzystać herbatniki lub przygotować ciasto na biszkopcie. Jednak ta druga wersja jest bardziej czasochłonna, ponieważ wymaga obróbki termicznej.
Podsumowując, ciasto góra lodowa idealnie sprawdzi się na wszystkie ważne okazje. Ponadto warstwy tego ciasta można nasączyć na kilka sposobów i z czym chcemy np. z ponczem kawowym, wodą z alkoholem, kawą czy sokiem z cytryny. Więc z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony smak, a czas poświęcony w kuchni zrekompensuje nam kawałek tego ciasta.