Ciasto góra lodowa
Desery, Kuchnia Polska, Przepis, Wypieki

Ciasto góra lodowa

Czas: 40 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Ciasto góra lodowa to kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym z biszkoptami na wierzchu. Całość oblana jest polewą z mleka w proszku. Przygotować można je na dwa sposoby: z pieczeniem lub bez, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na stanie w kuchni. Składa się z kilku warstw, które bardzo pięknie i efektownie wyglądają na stole. Ponadto jest pyszne, smaczne i cieszy się dużym powodzeniem w internecie. Ciasto góra lodowa nie jest skomplikowane lecz czasochłonne. Jest to deser, który sprawdzi się na wiele różnych okazji. Można podać go zamiast tortu na przyjęcie, na deser po rodzinnym obiedzie lub po prostu bez okazji, ponieważ jest super pyszny. Góra lodowa jest wilgotna i nie za słodka, więc z pewnością przypadnie do gustu wszystkim. Najlepiej smakuję na drugi lub trzeci dzień, kiedy wszystkie składniki się “przegryzą”.

Ciasto góra lodowa

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Góra lodowaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
15

30

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

275

kcal

Ciasto góra lodowa to kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym z biszkoptami na wierzchu. Całość oblana jest polewą z mleka w proszku.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 200 g herbatników

  • 100 g biszkoptów

  • 1 l mleka 2%

  • 1 łyżka mąki pszennej typ 500

  • 200 g mleka w proszku

  • 120 g budyniu w proszku

  • 3 żółtka jaj

  • 5 łyżek cukru

  • 300 g masła

  • 1,5 łyżki kakao 16%

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy przygotować masę budyniową, a więc do miski wlać 1,5 szklanki mleka, dodać budyń w proszku, żółtka jaj, 4 łyżki cukru i mąkę. Całość wymieszać za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
  • Następnie pozostałą ilość mleka należy zagotować w garnku i dodać przygotowaną masę budyniową. Całość mieszać, aby nie powstały grudki i gotować ok 3 min na średnim ogniu.
  • Ugotowany budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Połowę masła pokroić w kostkę i ubijać mikserem, aż stanie się lekko puszyste.
  • Do ubitego masła stopniowo dodać przestudzoną masę budyniowym cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
  • Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem, ułożyć na spodzie warstwę z herbatników, przykryć połową przygotowanej masy budyniowej, ułożyć kolejną warstwę herbatników i jeszcze raz zalać budyniem.
  • Biszkopty przekroić na połówki i wtykać w masę budyniową tworząc rzędy.
  • Do garnka wlać ¾ szklanki wody, dodać pokrojone w kostkę masło I łyżkę cukru, podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego roztopienia masła i cukru. Dodać mleko w proszku i wymieszać do powstania jednolitej masy.
  • Dodać kakao i jeszcze raz wymieszać do połączenia wszystkich składników. Powstałą polewą polać ciasto.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok 3-4 godziny.
Zobacz także:  Ciasto leśny mech

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Ciasto góra lodowa – dodatkowe informacje i ciekawostki

Nazwa tego ciasta wzięła się stąd, że wyglądem przypomina góry, ponieważ ciasteczka biszkoptowe są ułożone pionowo i polane dwukolorową polewą czekoladową. Wykonane na biszkopcie, można wzbogacić dodatkowo cienką warstwą masła orzechowego lub powidłami i konfiturami. Dla przełamania słodkiego kremu, najlepiej wybrać lekko kwaśne przetwory owocowe. Jeżeli chcemy, aby było bardziej orzeźwiające, warto dodać świeże lub mrożone owoce np. maliny, truskawki czy borówki.

Jeżeli nie lubimy kremu na bazie masła, śmiało można zastąpić je serkiem mascarpone, co sprawi, że wypiek będzie lżejszy i mniej tłusty. Jest to zdecydowanie smakołyk dla fanów mleka w proszku, ponieważ podstawą tego ciasta jest właśnie mleko w proszku, z którego robi się polewę. Jako podstawę ciasta można wykorzystać herbatniki lub przygotować ciasto na biszkopcie. Jednak ta druga wersja jest bardziej czasochłonna, ponieważ wymaga obróbki termicznej.

Podsumowując, ciasto góra lodowa idealnie sprawdzi się na wszystkie ważne okazje. Ponadto warstwy tego ciasta można nasączyć na kilka sposobów i z czym chcemy np. z ponczem kawowym, wodą z alkoholem, kawą czy sokiem z cytryny. Więc z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony smak, a czas poświęcony w kuchni zrekompensuje nam kawałek tego ciasta.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*