Ciasto Pani Walewska
Desery, Kuchnia Polska, Przepis, Wypieki

Ciasto Pani Walewska

Czas: 1 Hours, 30 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Ciasto pani Walewska nazywane także pychotką, to pyszne i popularne ciasto, które składa się z kilku warstw, puszystej bezy z płatkami migdałowymi, dżemu porzeczkowego dla przełamania słodkiego smaku, ze smacznym kremem budyniowym w środku i kruchego ciasta. Idealnie sprawdzi się na przyjęcia, imprezy okolicznościowe, jako deser do kawy czy herbaty lub jako tort urodzinowy, ponieważ jest bardzo wysokie i dobrze się kroi. Przepis jest dość prosty, ale wymaga trochę zaangażowania i skupienia podczas całego procesu przygotowywania.

Ciasto pani Walewska

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Pani WalewskaKuchnia: ŁatweTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

50

min.
Wykonanie

40

min.
Kalorie

270

kcal

Ciasto pani Walewska nazywane pychotką, ciasto, które składa się z kilku warstw, puszystej bezy z płatkami migdałowymi i dżemu porzeczkowego.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • Na kruche ciasto
  • 500 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 200 g zimnego masła

  • 6 żółtek

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

  • Na bezę
  • 6 białek

  • 1 szczypta soli

  • 1,5 szklanki drobnego cukru

  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

  • Ponadto
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego

  • 120 g płatków migdałowych

  • Na masę kremową
  • 500 ml mleka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 2 żółtka

  • 3 łyżki cukru

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

  • kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać do momentu, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 2 równe części, owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
  • Następnie białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodawać stopniowo małymi partiami cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
  • Formę o wymiarach 25×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać. Ciasto posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki, wyłożyć połowę masy bezowej i wsypać na nią połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 140 stopni przez ok. 40 min. Identycznie postąpić z drugą połową ciasta. Można piec obydwa placki w piekarniku z termoobiegiem lub jeden po drugim, lecz wtedy drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Po upieczeniu placki wystudzić.
  • Aby przygotować masę kremową, należy jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, a drugą zmiksować z żółtkami mąką, skrobią, dodać do gotującego się mleka i zagotować do gęstości i wystudzić.
  • Masło umieścić w misce miksera i utrzeć na puch. Dodawać wystudzony budyń w trzech turach cały czas ucierając, dodać aromat migdałowy i utrzeć.
  • Gotowe, wystudzone placki przełożyć masą kremową, górę udekorować bezą i schłodzić przez min 3 godziny w lodówce.
  • Przed podaniem należy ciasto wyjąć z lodówki do temperatury pokojowej, aby ciasto kruche i krem zmiękły, a ciasto lepiej się kroiło.
Zobacz także:  Krokiety

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Ciasto pani Walewska – ciekawostki i dodatkowe informacje

Ciekawostką jest fakt, że podobno nazwa tego ciasta pochodzi od nazwiska kochanki Napoleona Bonaparte, Pani Marii Walewskiej. Istnieją różne wersje tego ciasta: z migdałami, wiórkami kokosowymi lub orzechami oraz z kwaśnym dżemem lub powidłami. Najważniejsze jednak jest to, że w każdej swojej wersji smakuje wyśmienicie. W wersji letniej dla urozmaicenia można dodać do kremu sezonowe owoce np.: truskawki, maliny, borówki czy wiśnie. Jednak smakuje i można przygotowywać je przez cały rok.

Ważnym elementem, gdy wykonamy już to ciasto jest odłożenie go w chłodne miejsce na minimum 2 godziny lub całą noc, aby kruche ciasto odrobinę zmiękło, ponieważ dzięki temu wygodnie będzie się je kroiło. Przygotowanie pani walewskiej nie należy do najkrótszych, dlatego można rozłożyć proces robienia na dwa dni: w pierwszy dzień upiec spody, a w drugi przygotować krem i przełożyć nim ciasto. Jeżeli będziemy przechowywać je w lodówce to zachowa świeżość nawet 3 dni.

Podsumowując, ciasto pani Walewska to ciasto, które rozpływa się w ustach i z pewnością każdy kto go choć raz spróbował, nie będzie w stanie zapomnieć tego smaku i będzie przygotowywał je częściej. Po prostu nie można się mu oprzeć. Słodki spód w połączeniu z pysznym kremem, bezą i przełamującym smak dżemem daje niesamowity efekt. Ponadto jest lekkie, pyszne, smaczne, efektowne, puszyste i w sam raz słodkie. Domownicy i goście z pewnością będą zachwyceni. Nie bez powodu zwie się pychotką.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*