Pizza czy lasagne to prawdziwe gwiazdy włoskiej kuchni, dania rozpoznawalne na całym świecie. Spaghetti, rozmaite makarony podane z sosem pomidorowym, kolorowe desery – to także znak rozpoznawczy Italii. A przecież kuchnia z Półwyspu Apenińskiego może nam zaoferować zdecydowanie więcej i warto poznać ją bliżej. Jednym z nieco mniej znanych, ale równie smacznych składników włoskiej kuchni jest makaron cannelloni. Niewielkie rurki możemy przygotowywać na dziesiątki sposobów, również nadziewając różnorodnymi farszami – warzywnymi lub mięsnymi. Makaron cannelloni dodatkowo zapieczemy z przepysznym sosem właśnie z pomidorów. Stąd też właśnie ten przepis na cannelloni ze szpinakiem.
Cannelloni ze szpinakiem – dodatkowe informacje
Cannelloni to tradycyjny duży makaron włoski w postaci grubej rurki. Najczęściej ma około 10 centymetrów szerokości i około 5 centymetrów średnicy. Podaje się go z farszem w środku. Farsze mogą być różne, od mięsnych poprzez warzywne. My na potrzeby tego przepisu zrobimy farsz szpinakowy z ricottą a wszystko zapieczemy w pomidorach.
Nie sposób wyobrazić sobie Włoch bez makaronu. Makaronu w różnej postaci – od cienkiego spaghetti po płaski makaron lasagne. Nie dziwi więc fakt, że Włosi wymyślili również makaron do nadziewania. My mamy pierogi a Włosi mają swoje cannelloni.
Cannelloni ze szpinakiem może być podawane na obiad, jako pełnowartościowy posiłek bądź też jako przekąska na imprezie. Ja często podaję swoim gościom, gdy szykuje się dłuższe posiedzenie przy biesiadnym stole. Łatwo się je je, nie pobrudzi się człowiek, fajnie się sięga po nie mimochodem. No i zawsze smakuje. Ale jak wspomniano, jest to także świetny pomysł na obiad. Przyznam się, że częściej z lenistwa wybieram lasagne, ale jak mam więcej weny i wolnego czasu to zdarza mi się faszerować makaroniki cannelloni.
Polecam spróbować. Także tym, którzy nie są w stanie przekonać się do szpinaku. Świetnie komponuje się z serem ricotta i na pewno zasmakuje wszystkim niejadkom. A jeśli o niejadkach dziecięcych mowa – w sklepach są cannelloni junior – mniejsze rureczki, które również można faszerować. Życzymy smacznego!