Cannelloni ze szpinakiem
Kuchnia Włoska, Makarony, Przepis

Cannelloni ze szpinakiem zapiekane w pomidorach

Czas: 1 Hours, 30 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Pizza czy lasagne to prawdziwe gwiazdy włoskiej kuchni, dania rozpoznawalne na całym świecie. Spaghetti, rozmaite makarony podane z sosem pomidorowym, kolorowe desery – to także znak rozpoznawczy Italii. A przecież kuchnia z Półwyspu Apenińskiego może nam zaoferować zdecydowanie więcej i warto poznać ją bliżej. Jednym z nieco mniej znanych, ale równie smacznych składników włoskiej kuchni jest makaron cannelloni. Niewielkie rurki możemy przygotowywać na dziesiątki sposobów, również nadziewając różnorodnymi farszami – warzywnymi lub mięsnymi. Makaron cannelloni dodatkowo zapieczemy z przepysznym sosem właśnie z pomidorów. Stąd też właśnie ten przepis na cannelloni ze szpinakiem.

Cannelloni ze szpinakiem zapiekane w pomidorach

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: CannelloniKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Zapiekanie

40

min.
Kalorie

270

kcal

Cannelloni ze szpinakiem to coś zarówno dla miłośników włoskiej kuchni jak i zdrowego szpinaku. Danie proste, pożywne i szybkie w wykonaniu.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 500 g szpinaku

  • 500 g ricotty

  • 20 rurek cannelloni

  • 3 małe cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 puszka pomidorów

  • 100 g parmezanu

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • gałka muszkatołowa

  • słodka papryka w proszku

  • masło do formy

Sposób wykonania:

  • Przyrządzenie potrawy zaczynamy od oczyszczenia, opłukania i osuszenia szpinaku. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy.
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na nim połowę cebuli i czosnku, dodajemy też szpinak. Całość dusimy kilka minut, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Szklimy na nim resztę cebuli i czosnku. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Wlewamy też szklankę wrzątku. Sos gotujemy przez pięć minut, doprawiamy solą, pieprzem, słodką sproszkowaną papryką oraz odrobiną cukru.
  • Formę smarujemy masłem. Odsączony szpinak siekamy i mieszamy z ricottą. Farsz przekładamy do szprycy i przy jej pomocy nadziewamy każdą makaronową rurkę. Wszystkie rurki układamy w formie. Zalewamy je sosem pomidorowym i odstawiamy na dwadzieścia minut.
  • Posypujemy startym parmezanem. Pieczemy przez trzydzieści pięć do czterdziestu minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Smacznego!
Zobacz także:  Sos pieczarkowy

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Cannelloni ze szpinakiem – dodatkowe informacje

Cannelloni to tradycyjny duży makaron włoski w postaci grubej rurki. Najczęściej ma około 10 centymetrów szerokości i około 5 centymetrów średnicy. Podaje się go z farszem w środku. Farsze mogą być różne, od mięsnych poprzez warzywne. My na potrzeby tego przepisu zrobimy farsz szpinakowy z ricottą a wszystko zapieczemy w pomidorach.

Nie sposób wyobrazić sobie Włoch bez makaronu. Makaronu w różnej postaci – od cienkiego spaghetti po płaski makaron lasagne. Nie dziwi więc fakt, że Włosi wymyślili również makaron do nadziewania. My mamy pierogi a Włosi mają swoje cannelloni.

Cannelloni ze szpinakiem może być podawane na obiad, jako pełnowartościowy posiłek bądź też jako przekąska na imprezie. Ja często podaję swoim gościom, gdy szykuje się dłuższe posiedzenie przy biesiadnym stole. Łatwo się je je, nie pobrudzi się człowiek, fajnie się sięga po nie mimochodem. No i zawsze smakuje. Ale jak wspomniano, jest to także świetny pomysł na obiad. Przyznam się, że częściej z lenistwa wybieram lasagne, ale jak mam więcej weny i wolnego czasu to zdarza mi się faszerować makaroniki cannelloni.

Polecam spróbować. Także tym, którzy nie są w stanie przekonać się do szpinaku. Świetnie komponuje się z serem ricotta i na pewno zasmakuje wszystkim niejadkom. A jeśli o niejadkach dziecięcych mowa – w sklepach są cannelloni junior – mniejsze rureczki, które również można faszerować. Życzymy smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*