Kopiec kreta
Desery, Kuchnia Polska, Przepis, Wypieki

Kopiec kreta

Czas: 1 Hours, 30 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Kopiec kreta jest to piękne i pyszne ciasto, które z pewnością sprawdzi się na specjalne okazje, święta czy jako deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Składa się z czekoladowego biszkoptu z waniliowym kremem oraz bananów. Tradycyjnie ma charakterystyczny, okrągły kształt, jednak można wykonać go również w wersji na blachę. Przepis na kopiec kreta nie jest skomplikowany, więc z pewnością każdy amator kuchni sobie z nim poradzi. Można przygotować go samemu w domu od początku do końca lub kupić gotowy w proszku w sklepie. Jest równie smaczny. Trzeba zaznaczyć, że ciasto to jest bardzo popularne.

Kopiec kreta

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Kopiec kretaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

1

godz. 
Kalorie

285

kcal

Kopiec kreta jest to piękne i pyszne ciasto, które z pewnością sprawdzi się na specjalne okazje, święta czy jako deser do popołudniowej kawy.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • Na ciasto
  • 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 200 ml oleju

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 3 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Na masę
  • 3 banany

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%

  • 2 śmietan-fixy

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy składniki na ciasto dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Następnie masę wylać na posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35 min do suchego patyczka.
  • Delikatnie wydrążyć połowę ciasta za pomocą łyżki tak, aby zostały około 2 centymetrowe brzegi i nienaruszony spód.
  • Banany obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na połówki, ułożyć w wydrążonym cieście i posmarować sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  • Czekoladę pokroić na drobne kawałki, a kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wymieszać z pokrojoną czekoladą i całą masę ułożyć na bananach tworząc kopiec.
  • Wierzch posypać rozkruszonym ciastem lekko dociskając i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
Zobacz także:  Ciasto widelcem mieszane

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Kopiec kreta – dodatkowe informacje i ciekawostki

Cały sekret tkwi w tym, aby ręcznie i dokładnie ulepić półokrągły kopczyk z czekoladowego ciasta i kremu, co w rzeczywistości nie wszystkim się udaje. Głównie za sprawą kremu, który lubi spływać lub ciasta, które kruszy się tworząc bałagan. Ciekawostką jest fakt, że ciasto to trafiło do naszego kraju 20 lat temu i od tej pory zdobywa serca kolejnych pokoleń. Najprawdopodobniej to niemiecki przepis, który został wprowadzony do powszechnej produkcji jako jedno z kilku ciast linii “Trend Backmischungen” w 1999 r. Jego oryginalna nazwa to “Maulwurf Kuchen”. Trzeba zaznaczyć, że kopiec kreta to coś więcej n8z dobry przepis na naukę gotowania.

Przede wszystkim jest to pierwszy tego typu produkt w proszku, do którego przekonały się miliony konsumentów. Jednak, aby wyczarować własne ciasto nie trzeba posiłkować się wersją w proszku. Wystarczy tylko trochę mąki, jajka, proszek do pieczenia i kilka innych składników, aby przygotować je łatwo i szybko. Wystarczy przygotować biszkopt, wstawić do piekarnika, przygotować krem z serka, śmietanki i cukru ubijając wszystko razem i przełożyć warstwy ciasta kremem i schłodzić.

Podsumowując, kopiec kreta jest pyszny, kremowy, aromatyczny o intensywnym smaku śmietany i czekolady. Ponadto jest lekkie, wyraziste w smaki i rozpływające się w ustach. Z pewnością kopiec kreta przypadnie do gustu wszystkim i będzie jednym z najlepszych ciast pojawiających się na naszym stole.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*