Ziemniaki z gzikiem
Kuchnia Polska, Przepis

Ziemniaki z gzikiem

Czas: 40 min. 0 komentarzy

Ziemniaki z gzikiem to nic innego jak pieczone w piekarniku lub gotowane ziemniaki w mundurkach z odpowiednio doprawionym twarogiem ze śmietaną, cebulą lub szczypiorkiem. Bardzo często dodaje się także bardzo cienko siekaną rzodkiewkę albo przepuszczony przez praskę czosnek. Można dodać również jajko ugotowane na twardo i ugniecione widelcem. Natomiast przyprawy jakie się dodaje to jedynie sól i pieprz. Jest to regionalne danie kuchni wielkopolskiej, które nazywane jest inaczej pyrami z gzikiem. Danie to jest proste i szybkie, a jednocześnie smaczne i bardzo sycące oraz idealne na każdą okazję. Ze względu na to, że jest to potrawa bezmięsna, przez długi czas traktowana była jako postna i jadana wyłącznie w piątki. Obecnie serwowana jest w wielu polskich domach, jako lekki, wegetariański obiad, kolacja lub jako dodatek do mięs, ryb czy dań z grilla.

Ziemniaki z gzikiem

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: Ziemniaki z gzikiemKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

245

kcal

Ziemniaki z gzikiem, pieczone w piekarniku lub gotowane w mundurkach z doprawionym twarogiem ze śmietaną, cebulą lub szczypiorkiem.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 400 g twarogu półtłustego

  • 4 łyżki gęstej śmietany 18% lub 12%

  • 1 średnia cebula

  • pieprz

  • sól

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć i wyszczotkować ziemniaki, aby pozbyć się piasku, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie.
  • W między czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotować gzik, czyli do miski przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem a cebulę drobno pokroić w kostkę. Do twarogu dodać śmietanę, sól, pieprz, pokrojoną w kostkę cebulę i całość dokładnie wymieszać.
  • Na koniec ugotowane ziemniaki odcedzić, przekroić na pół i na każdej połowie układać gzik.
Zobacz także:  Piszinger

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Ziemniaki z gzikiem – ciekawostki i dodatkowe informacje

Ciekawostką jest fakt, że ziemniaki z gzikiem powstały zapewne w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki. Ponadto pierwotnie pojawiały się na stołach tylko najbiedniejszych mieszkańców, ale dziś to rarytas, którym zajadają się wszyscy. Trzeba wiedzieć, że gzikiem został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 11 maja 2007 roku na polską Listę Produktów Tradycyjnych.

Najczęściej to danie podawane jest w wielkopolskich restauracjach i często ziemniaki w mundurkach zastępowane są obranymi ziemniakami lub chlebem. Do przygotowania gzika najlepiej wybrać twaróg chudy lub półtłusty, ponieważ mają one mniejszą kaloryczność oraz mniejszą zawartość niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Ze śmietaną i dodatkami otrzymujemy świetną pastę. Jeżeli chodzi o ziemniaki to najlepiej wybrać te o podobnej wielkości, ponieważ wtedy ugotują się równomiernie. Przepis na to danie jest uniwersalny, dlatego można podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami lub mieć inne proporcje składników.

Podsumowując, ziemniaki z gzikiem to bardzo proste i nieskomplikowane danie, które mimo swojej prostoty jest przepyszne i uwielbiane przez wszystkich. Z prostych składników można wyczarować naprawdę fantastyczne danie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*