Zupa kalafiorowa
Kuchnia Polska, Przepis, Zupa

Zupa kalafiorowa

Czas: 45 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Zupa kalafiorowa jest to jedna z najpopularniejszych zup, które goszczą na polskich stołach. Głównym składnikiem jest oczywiście kalafior, ale znaleźć w zupie można również ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler. Jest pożywna, sycąca oraz doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można przygotować ją na dwa sposoby: na bulionie mięsnym, który sprawi, że zupa będzie bardziej wyrazista w smaku lub na bulionie warzywnym dzięki czemu będzie miała bardziej delikatniejszy smak i będzie korzystniejsza dla zdrowia. Najczęściej podawana jest z ziemniakami, ale czasem również występuje z makaronem. Świetnie smakuje zabielona śmietanką i posypana świeżo posiekanym koperkiem. Atutem jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko i z łatwo dostępnych oraz tanich składników.

Zupa kalafiorowa

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Książka kucharska Danie: Zupa kalafiorowaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

275

kcal

Zupa kalafiorowa, jedna z najbardziej popularnych zup jarzynowych. Poznaj nasz przepis na szybką i prostą oraz aromatyczną zupę kalafiorową.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 większy kalafior

  • 1,5 L bulionu

  • 5 ziemniaków

  • 3 marchewki

  • 1/2 cebuli

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżka masła

  • koperek

  • sól

  • pieprz

  • 1 liść laurowy

  • 2 kulki ziela angielskiego

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy umyć wszystkie warzywa i przygotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kalafiora na mniejsze różyczki, marchewkę w plastry, a cebulę drobno posiekać.
  • Następnie na dnie garnka rozpuścić masło, dodać cebulkę i podsmażyć do zarumienienia. Dodać pozostałe warzywa i podsmażać na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok 5 minut.
  • Całość zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw pod przykryciem.
  • Na koniec zahartować śmietanę przez wymieszanie jej z 2 łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka.
  • Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem.
Zobacz także:  Zupa dyniowa

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Zupa kalafiorowa – informacje

Zupa kalafiorowa ze względu na zawartość głównego składnika, czyli kalafiora jest pyszna, bogata w wiele właściwości zdrowotnych i pozytywnie wpływa na nasz organizm. Kalafior jest bogaty w witaminy C, B6, A, E i K, ryboflawinę, tiaminę, niacynę i kwas foliowy oraz minerały takie jak: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, sód oraz cynk. Jest jednym z najsilniejszych potencjałów antynowotworowych, ma właściwości przeciwzapalne, korzystnie wpływa na serce i mózg, eliminuje bakterie, które przyczyniają się do rozwoju wrzodów, zapobiega zapaleniu błony śluzowej żołądka i przełyku.

Ponadto zupa ta jest dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu przyspiesza trawienie i detoksykację organizmu. Doskonale sprawdzi się w diecie diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i zawiera mało kalorii. Doskonale smakuje latem, kiedy mamy dostęp do świeżego i młodego kalafiora, ponieważ poza sezonem jest dużo droższy. Można gotować również z mrożonego, ponieważ również smakuje wyśmienicie.

Ciekawostką jest fakt, że kalafior trafił do Polski na przełomie XVI i XVII wieku za sprawą królowej Bony Sforzy, która nie tylko przywiozła go ze sobą, ale również wprowadziła modę na jego spożywanie oraz spopularyzowała jego uprawę. Przepis na tę zupę jest na tyle uniwersalny, że może być przygotowana na wiele różnych i ciekawych sposób.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*