Zupa kalafiorowa jest to jedna z najpopularniejszych zup, które goszczą na polskich stołach. Głównym składnikiem jest oczywiście kalafior, ale znaleźć w zupie można również ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler. Jest pożywna, sycąca oraz doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można przygotować ją na dwa sposoby: na bulionie mięsnym, który sprawi, że zupa będzie bardziej wyrazista w smaku lub na bulionie warzywnym dzięki czemu będzie miała bardziej delikatniejszy smak i będzie korzystniejsza dla zdrowia. Najczęściej podawana jest z ziemniakami, ale czasem również występuje z makaronem. Świetnie smakuje zabielona śmietanką i posypana świeżo posiekanym koperkiem. Atutem jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko i z łatwo dostępnych oraz tanich składników.
Zupa kalafiorowa – informacje
Zupa kalafiorowa ze względu na zawartość głównego składnika, czyli kalafiora jest pyszna, bogata w wiele właściwości zdrowotnych i pozytywnie wpływa na nasz organizm. Kalafior jest bogaty w witaminy C, B6, A, E i K, ryboflawinę, tiaminę, niacynę i kwas foliowy oraz minerały takie jak: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, sód oraz cynk. Jest jednym z najsilniejszych potencjałów antynowotworowych, ma właściwości przeciwzapalne, korzystnie wpływa na serce i mózg, eliminuje bakterie, które przyczyniają się do rozwoju wrzodów, zapobiega zapaleniu błony śluzowej żołądka i przełyku.
Ponadto zupa ta jest dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu przyspiesza trawienie i detoksykację organizmu. Doskonale sprawdzi się w diecie diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i zawiera mało kalorii. Doskonale smakuje latem, kiedy mamy dostęp do świeżego i młodego kalafiora, ponieważ poza sezonem jest dużo droższy. Można gotować również z mrożonego, ponieważ również smakuje wyśmienicie.
Ciekawostką jest fakt, że kalafior trafił do Polski na przełomie XVI i XVII wieku za sprawą królowej Bony Sforzy, która nie tylko przywiozła go ze sobą, ale również wprowadziła modę na jego spożywanie oraz spopularyzowała jego uprawę. Przepis na tę zupę jest na tyle uniwersalny, że może być przygotowana na wiele różnych i ciekawych sposób.