Zupa tom yum jest to tajska zupa, którą przygotowuje się głównie na bazie bulionu lub wody z krewetkami lub kurczakiem. Dodatkowymi składnikami są: grzyby mun i papryka czerwona. Za smak zupy odpowiada domowa pasta tom yum, która składa się z czosnku, sosu sojowego, cebuli dymki, soku z limonki, trawy cytrynowej, chili i cukru trzcinowego. Całość zabiela się mleczkiem kokosowym, które idealnie łączy się z pozostałymi składnikami. Charakteryzuje się ostrym i delikatnym smakiem. Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a najważniejszym elementem podczas jej przygotowywania jest jej odpowiednie doprawienie. Danie to doskonale sprawdzi się na długie jesienne wieczory, ponieważ działa rozgrzewająco. Ponadto sprawdzi się na każdą okazję, ponieważ jest sycąca i w sam raz ostra.
Zupa Tom Yum – ciekawostki
Kuchnia tajska słynie z niesamowitych połączeń sprzecznych ze sobą smaków, co sprawia, że właśnie ta zupa jest idealna. Ciekawostką jest fakt, że nazwa tej zupy wzięła sie od pasty tom yum, której używa się do jej przygotowania. Jeśli posiadamy wszystkie potrzebne skladniki to można wykonać tą pastę samodzielnie w domu lub kupic gotową w sklepie. Zupa tom yum to klasyka kuchni tajskiej, a wersji tej zupy jest mnóstwo. Może być z mięsem, wegetariańska, z mlekiem kokosowym lub bez.
Ponadto po wystudzeniu można spokojnie przechowywać ją w lodówce przez około 2-3 dni i co najważniejsze nie zmieni swoich preferencji smakowych. Mleczko kokosowe śmiało można zastąpić mlekiem krowim, a żeby była bardziej sycąca wystarczy zaserwować ją z dodatkiem ryżu. Natomiast jeśli chcemy aby była mniej kaloryczna wystarczy dodać odtłuszczone mleczko kokosowe. Oryginalnie zupę tą z krewetkami przygotowuje się na bazie grzybów słomianych, ale można jednak spotkać ją również w wersji z grzybami mung, shiitake czy łatwo dostępnymi pieczarkami.
Podsumowując, zupa tom yum jest szybka, kremowa, świeża, wciągająca, banalnie prosta, ostro-kwaśna i z pewnością zachwyci smakiem wszystkich miłośników orientalnej kuchni. Efekt końcowy jest niesamowity, więc warto poświęcić chwile czasu i przygotować tą pyszna zupę.