Kapsalon
Fast Food, Kuchnia Holenderska, Mięsne, Przepis

Kapsalon

Czas: 45 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Kapsalon to holenderskie danie typu fast food, którego głównymi składnikami są frytki pokryte shoarmą czyli skrawkami mięsa, które okrawane są z pionowego obrotowego różna i warstwą sera gouda. Zastępczo można użyć mięso z piersi kurczaka lub mięso kebab. Wszystko zapiekane jest razem do momentu roztopienia się sera, a następnie pokryte warstwą sałatki. To danie najczęściej podawane jest z sosem czosnkowym lub innym ostrym sosem. Jest to danie mocno kaloryczne i często nazywane bombą kaloryczną. Standardowo przygotowywany jest w aluminiowych foremkach, w których każdy ma swoją porcję. Kapsalon to idealny pomysł na obiad lub kolację. Jest to danie smaczne, pyszne, aromatyczne i sycące.

Kapsalon

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: KapsalonKuchnia: HolenderskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

25

min.
Kalorie

290

kcal

Kapsalon to holenderskie danie typu fast food, którego głównymi składnikami są frytki pokryte shoarmą czyli skrawkami mięsa z rożna.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka

  • 250 g kapusty pekińskiej

  • 2-3 pomidory

  • 1-2 ogórki

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 2 łyżki majonezu

  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku

  • 200 g żółtego sera

  • olej do smażenia

  • 3 łyżki przyprawy kebab-gyros

  • sól

  • pieprz

  • ketchup

Sposób wykonania:

  • pierwszej kolejności należy umyć, oczyścić mięso, pokroić w niedużą kostkę, polać dwiema łyżkami oleju, wymieszać i posypać przyprawą kebab-gyros i ponownie wymieszać. Odstawić na pół godziny do lodówki.
  • Następnie należy przygotować i usmażyć frytki.
  • czasie smażenia frytek należy przygotować sałatkę. Kapustę pekińską pokroić niezbyt drobno, dodać pokrojone w półksiężyce ogórki i pomidory oraz posiekaną w piórka cebulę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Następnie należy wykonać sos, czyli w misce wymieszać majonez, jogurt naturalny, przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć kurczaka ciągle mieszając do momentu zarumienienia z każdej strony.
  • Na koniec w aluminiowych foremkach ułożyć porcję frytek, potem mięso i wszystko posypać startym żółtym serem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać przez 5 min, aż się ser rozpuści. Całość polać sosem czosnkowym i ketchupem.
  • Na wierz ułożyć warstwę sałatki i ponownie całość polać warstwą sosu czosnkowego.
Zobacz także:  Zupa cebulowa

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Kapsalon – ciekawostki i dodatkowe informacje

Ciekawostką jest fakt, że nazwa kapsalon w języku niderlandzkim oznacza “salon fryzjerski”. Za twórcę tego dania uznaje się Nathaniela Gomesa, fryzjera z Rotterdamu, który we współpracy z położoną niedaleko jego salonu restauracją, która serwuje shoarmę, połączył wszystkie swoje ulubione składniki w jedną całość w 2003 roku. Od tego czasu danie to rozprzestrzeniło się w Holandii i Belgii, a potem było znane i popularne w całej Europie.

Trudno jest znaleźć i wskazać konkretny przepis na kapsalon, ponieważ wersji jest wiele i można do tego użyć wszystkich składników, które akurat znajdują się w lodówce. Frytki można zastąpić frytkami z batata, a mięso można zastąpić popularnym gyrosem. Jeżeli chodzi o sałatkę, z pewnością sprawdzi się tutaj kapusta pekińska, która doskonale łączy się z pomidorami, czerwoną cebulą, ogórkiem i kukurydzą. Najlepszej smakuje podany od razu po przygotowaniu na ciepło, ponieważ zimny nie jest już taki smaczny.

Podsumowując, kapsalon to danie, które łączy w sobie same najlepsze składniki. Ma pełno różnych smaków, które doskonale się ze sobą łączą i tworzą super potrawę. Ponadto wyróżnia się na tle innych dań tym, że składa się z kilku pysznych warstw, które zjada się razem. To pyszne danie z pewnością zachwyci wszystkich miłośników potraw typu fast food.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*