Kapsalon to holenderskie danie typu fast food, którego głównymi składnikami są frytki pokryte shoarmą czyli skrawkami mięsa, które okrawane są z pionowego obrotowego różna i warstwą sera gouda. Zastępczo można użyć mięso z piersi kurczaka lub mięso kebab. Wszystko zapiekane jest razem do momentu roztopienia się sera, a następnie pokryte warstwą sałatki. To danie najczęściej podawane jest z sosem czosnkowym lub innym ostrym sosem. Jest to danie mocno kaloryczne i często nazywane bombą kaloryczną. Standardowo przygotowywany jest w aluminiowych foremkach, w których każdy ma swoją porcję. Kapsalon to idealny pomysł na obiad lub kolację. Jest to danie smaczne, pyszne, aromatyczne i sycące.
Kapsalon – ciekawostki i dodatkowe informacje
Ciekawostką jest fakt, że nazwa kapsalon w języku niderlandzkim oznacza “salon fryzjerski”. Za twórcę tego dania uznaje się Nathaniela Gomesa, fryzjera z Rotterdamu, który we współpracy z położoną niedaleko jego salonu restauracją, która serwuje shoarmę, połączył wszystkie swoje ulubione składniki w jedną całość w 2003 roku. Od tego czasu danie to rozprzestrzeniło się w Holandii i Belgii, a potem było znane i popularne w całej Europie.
Trudno jest znaleźć i wskazać konkretny przepis na kapsalon, ponieważ wersji jest wiele i można do tego użyć wszystkich składników, które akurat znajdują się w lodówce. Frytki można zastąpić frytkami z batata, a mięso można zastąpić popularnym gyrosem. Jeżeli chodzi o sałatkę, z pewnością sprawdzi się tutaj kapusta pekińska, która doskonale łączy się z pomidorami, czerwoną cebulą, ogórkiem i kukurydzą. Najlepszej smakuje podany od razu po przygotowaniu na ciepło, ponieważ zimny nie jest już taki smaczny.
Podsumowując, kapsalon to danie, które łączy w sobie same najlepsze składniki. Ma pełno różnych smaków, które doskonale się ze sobą łączą i tworzą super potrawę. Ponadto wyróżnia się na tle innych dań tym, że składa się z kilku pysznych warstw, które zjada się razem. To pyszne danie z pewnością zachwyci wszystkich miłośników potraw typu fast food.