Tom Yum
Kuchnia Tajska, Przepis, Zupa

Tom Yum

Czas: 45 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Zupa tom yum jest to tajska zupa, którą przygotowuje się głównie na bazie bulionu lub wody z krewetkami lub kurczakiem. Dodatkowymi składnikami są: grzyby mun i papryka czerwona. Za smak zupy odpowiada domowa pasta tom yum, która składa się z czosnku, sosu sojowego, cebuli dymki, soku z limonki, trawy cytrynowej, chili i cukru trzcinowego. Całość zabiela się mleczkiem kokosowym, które idealnie łączy się z pozostałymi składnikami. Charakteryzuje się ostrym i delikatnym smakiem. Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a najważniejszym elementem podczas jej przygotowywania jest jej odpowiednie doprawienie. Danie to doskonale sprawdzi się na długie jesienne wieczory, ponieważ działa rozgrzewająco. Ponadto sprawdzi się na każdą okazję, ponieważ jest sycąca i w sam raz ostra.

Tom Yum

5 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: Tom YumKuchnia: TajskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

215

kcal

Zupa tom yum jest to tajska zupa, którą przygotowuje się na bazie bulionu lub wody z krewetkami lub kurczakiem, mun i papryka czerwona.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 l 1 bulionu warzywnego

  • 200 g 200 krewetek

  • 100 ml 100 mleczka kokosowego

  • 80 g 80 pomidorów w puszce

  • 1 łyżka 1 soku z cytryny

  • 200 g 200 pieczarek

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka 1 szczypiorku

  • 1 gałązka 1 kolendry świeżej

  • 1/4 1/4 papryczki chili czerwonej świeżej

  • sól

  • sos rybny

  • pasta tom yum

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy pieczarki umyć, usunąć pozostałości zabrudzeń, pokroić w plastry i podsmażyć je na rozgrzanej patelni z każdej strony.
  • Następnie do garnka wlać bulion lub wodę, dodać pastę tom yum, pomidory krojone, mleko kokosowe, papryczkę chili i pieczarki i zagotować.
  • Dodać oczyszczone krewetki i gotować przez 1 minutę.
  • Dodać sok z cytryny i pół łyżeczki sosu rybnego. Można dosolić do smaku.
  • Gotową zupę podawać ze szczypiorkiem i kolendrą.
Zobacz także:  Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Zupa Tom Yum – ciekawostki

Kuchnia tajska słynie z niesamowitych połączeń sprzecznych ze sobą smaków, co sprawia, że właśnie ta zupa jest idealna. Ciekawostką jest fakt, że nazwa tej zupy wzięła sie od pasty tom yum, której używa się do jej przygotowania. Jeśli posiadamy wszystkie potrzebne skladniki to można wykonać tą pastę samodzielnie w domu lub kupic gotową w sklepie. Zupa tom yum to klasyka kuchni tajskiej, a wersji tej zupy jest mnóstwo. Może być z mięsem, wegetariańska, z mlekiem kokosowym lub bez.

Ponadto po wystudzeniu można spokojnie przechowywać ją w lodówce przez około 2-3 dni i co najważniejsze nie zmieni swoich preferencji smakowych. Mleczko kokosowe śmiało można zastąpić mlekiem krowim, a żeby była bardziej sycąca wystarczy zaserwować ją z dodatkiem ryżu. Natomiast jeśli chcemy aby była mniej kaloryczna wystarczy dodać odtłuszczone mleczko kokosowe. Oryginalnie zupę tą z krewetkami przygotowuje się na bazie grzybów słomianych, ale można jednak spotkać ją również w wersji z grzybami mung, shiitake czy łatwo dostępnymi pieczarkami.

Podsumowując, zupa tom yum jest szybka, kremowa, świeża, wciągająca, banalnie prosta, ostro-kwaśna i z pewnością zachwyci smakiem wszystkich miłośników orientalnej kuchni. Efekt końcowy jest niesamowity, więc warto poświęcić chwile czasu i przygotować tą pyszna zupę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*