Tarta Tatin
Desery, Kuchnia Francuska, Przepis, Wypieki

Tarta Tatin

Czas: 1 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Tarta Tatin to odwrócona wersja klasycznej tarty, która pochodzi z kuchni francuskiej. Nadzieniem do niej są głównie jabłka odmiany: papierówka, antonówka czy szara reneta, ponieważ charakteryzują się one lekko kwaśnym smakiem, a ich aromat uwydatnia się po upieczeniu. Powstaje poprzez zapiekanie skarmelizowanych jabłek pod kruchym ciastem, a po upieczeniu odwraca się ją w taki sposób, aby jabłka znajdowały się na górze. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, a najlepiej smakuje z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Śmiało można stwierdzić, że jest to odpowiednik naszej polskiej szarlotki. Tarta tatin jest tak pyszna, że można podawać ją na każdą okazję.

Tarta Tatin

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: Tarta TatinKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

285

kcal

Tarta Tatin to odwrócona wersja klasycznej tarty, która pochodzi z kuchni francuskiej. Nadzienie stanowią przeważnie jabłka starych odmian.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 150 g cukru

  • 1 jajko

  • 1 szczypta soli

  • 1 kg jabłek

  • 50 ml wody

  • 1/2 cytryny

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy do miski wsypać mąkę, dodać 100 g cukru i sól, a po chwili jajko i 100 g masła i wszystko razem wymieszać.
  • Ciasto wyrobić rękami, zwinąć je w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Następnie jabłka umyć i pokroić skropić sokiem z cytryny, włożyć na patelnię, dodać 100 g cukru i 50 g masła i podsmażyć chwilę, aż się skarmelizują.
  • Przygotować formę i średnicy 24 cm, wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 180 stopni, wrzucić jabłka do wcześniej przygotowanej formy i piec przez ok. 10 minut. Wyjąć formę i odstawić na chwilę do przestygnięcia.
  • Po kilku minutach wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i położyć na jabłka w taki sposób, aby ciasto przyległo z każdej strony.
  • Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć tartę i odstawić do ostygnięcia.
  • Na koniec po ok. 15 minut wziąć duży talerz i przełożyć na niego tartę, szybkim ruchem obrócić formę, aby tarta delikatnie wypadła.
Zobacz także:  Creme brulee

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Tarta Tatin – dodatkowe informacje

Ciekawostką jest fakt, że tarta tatin powstała w 1898 r. w Lamotte-Beuvron, dzięki Stephanie Tatin, która przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, któregoś dnia najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła ją ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że podała ją na gorąco. Szybko stała się popisowym daniem w hotelu Tatin, a przepis rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne.

Prawdopodobnie swoją sławę zdobyła dzięki Louisowi Vaudable, restauratorowi, który spróbował tej tarty podczas pobytu w Lamotte-Beuvron, a potem dodał ja do menu swojej restauracji Maxim’s. Ponadto mieszkańcy tego miasteczka zorganizowali specjalne święto, podczas którego przebierają się w specjalne stroje i degustują swoje ulubione danie. Ze względu na obecność jabłek jest to bardzo zdrowe ciasto, ponieważ jabłka zawierają bardzo dużo witaminy C, która dba o naszą odporność i zapewnia skórze zdrowy i młody wygląd. Zawierają także dużo żelaza, co sprawia, że możemy zapobiec anemii i potasu, który wspiera pracę serca i układu krwionośnego. Pomagają także w zwalczaniu biegunki. Ponadto jabłka obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed nowotworami, wspomagają trawienie i zapobiegają odkładaniu się kamieni żółciowych.

Podsumowując, tarta tatin jest pyszna, smaczna i aromatyczna, a smak jabłek sprawia, że smakuje wyśmienicie. Kto raz jej spróbuje z pewnością będzie robił to częściej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*