Chlebek naan
Kuchnia Indyjska, Przepis, Wypieki

Chlebek naan

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Chlebek naan jest to płaski chleb drożdżowy wykonywany z białej mąki i ma kształt dużej kropli. Pieczony jest w specjalnym cylindrycznym piecu o nazwie tandoor. Znany jest głównie w kuchni indyjskiej, irańskiej, Azji Zachodniej, południowej i środkowej, na Karaibach oraz w Birmie. Podaje się go zazwyczaj z czosnkiem, cebulą, sezamem, warzywami, serem, czy też z jagnięciną. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do curry, zup, sosów, sałatek lub dipów i różnych smarowideł takich jak hummus czy masło. Można go również zjadać solo. Chlebek naan jest bardzo popularny na całym świecie i jest kilka sposobów jego przyrządzania, ponieważ w każdym kraju wypieka się go trochę inaczej oraz inaczej podaje. Ponadto pięknie wyrasta, nadyma się jak bańka, jest miękki i sprężysty ze względu na użycie jogurtu do jego wykonania. Ponadto chlebek ten jest pyszny i prosty do wykonania.

Chlebek naan

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Książka kucharska Danie: Chlebek naanKuchnia: IndyjskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

245

kcal

Chlebek naan to pochodzący z Indii i ościennych rejonów pyszny cienki, plackowaty chlebek. Stosowany jako przekąska i dodatek do dań.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 15 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 30 g masła klarowanego

  • 100 g gęstego jogurtu

  • 100 ml ciepłej wody

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy przygotować zaczyn, czyli do miski włożyć pokruszone drożdże, dodać wodę, cukier, łyżkę mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • Następnie mąkę przesiać do miski i wlać gotowy zaczyn, roztopione masło i jogurt. Ciasto zagnieść do momentu, aż będzie elastyczne. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto zagnieść, ponownie podzielić na kilkanaście porcji i z każdej porcji uformować kulę, którą należy rozpłaszczyć na blacie podsypanym mąką. Placek powinien mieć ok 15 cm średnicy.
  • Tak przygotowane chlebki naan nakryć ściereczką i zostawić na kilka minut
  • Na koniec należy mocno rozgrzać patelnię, zmniejszyć ogień, kłaść uformowane placki na patelnię i piec przez 3 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Zobacz także:  Fajita

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Chlebek naan – ciekawostki i porady

Z racji tego, że nikt w domu nie posiada pieca tandoor to chlebek naan można upiec w domowym zaciszu na własnej patelni. Najlepsza do tego będzie patelnia żeliwna, ponieważ równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni i bardzo mocno się rozgrzewa. Można je wykonać również w piekarniku.

Ważnym elementem przygotowywania tego chlebka jest porządne wyrobienie ciasta. Musi być elastyczne i mięciutkie. Najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu zarówno na ciepło lub na zimno. Chlebek naan charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, magnezu, białka, witaminy B6 i E oraz dawkę potasu. Podsumowując, chlebek naan odznacza się fantastycznym smakiem, oryginalnym wyglądem i niezwykle delikatną i puszystą strukturą. Idealnie sprawdzi się w każdym towarzystwie, zarówno słodkim, jak i słonym. Ponadto jest bardzo sycący dlatego z pewnością zastąpi ryż czy ziemniaki.

Ze względu na szybkość wykonania i poświęcenie małej ilości czasu do zrobienia chlebka, można go przygotowywać niezwykle często, tak jak w indyjskiej kuchni. Tam gospodynie wykonują świeże pieczywo każdego dnia, a czasem nawet kilka razy w ciągu doby do różnych posiłków.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*