Odżachuri
Jednogarnkowe, Kuchnia Gruzińska, Mięsne, Przepis

Odżachuri

Czas: 1 Hours, 30 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Odżachuri jest to popularna gruzińska potrawa, składająca się z mięsa wieprzowego, papryki, cebuli, ziemniaków. Ma wiele wersji i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. W każdym gruzińskim domu przygotowuje się tą potrawę nieco inaczej, bazując na podobnych składnikach, ale zmieniając kompozycję. Jeżeli preferujemy kuchnię wegetariańską, można odżachuri przygotować z grzybami zamiast mięsa. Danie to jest bardzo aromatyczne i niezwykle sycące. Idealnie nadaje się na obiad czy kolację dla całej rodziny. Smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu. Odżachuri jest łatwą i banalnie prostą do przygotowania potrawą jednogarnkową.

Odżachuri

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: OdżachuriKuchnia: GruzińskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

1

godz. 
Kalorie

285

kcal

Gruzińska potrawa, składająca się z mięsa wieprzowego, papryki, cebuli, ziemniaków. Ma wiele wersji i każdy znajdzie coś dla siebie.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 400 g szynki wieprzowej

  • 4 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 2 pomidory

  • 1 papryczka chili zielona świeża

  • sól,

  • pieprz

  • chili

  • kolendra nasiona mielone

Sposób wykonania:

  • pierwszej kolejności należy rozgrzać patelnię i podsmażyć na niej pokrojone w kostkę mięso.
  • Następnie dodać do mięsa posiekaną w piórka cebulę i podsmażyć razem przez ok 5 min.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w dość dużą kostkę i dodać do garnka.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
  • Danie zalać 1,5 szklanki wody i dodać przyprawy oraz drobno posiekaną papryczkę.
  • Całość dusić razem przez 50 min i mieszać od czasu do czasu.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Odżachuri – podsumowanie i ciekawostki

Gruzińskie słowo “odżachuri” w dosłownym tłumaczeniu oznacza “rodzinny”. Zgodnie z tą etymologią to słynne danie ma nasycić jak najwięcej osób. Kuchnia gruzińska słynie z prostoty. Podczas gotowania kierują się dwiema zasadami takimi jak: danie ma być łatwe do przyrządzenia i musi być sycące. Najważniejsze w tym daniu jest mięso w większości wieprzowina. Natomiast ziemniaki stanowią jego bazę, cebula daje nieco ostrości a pomidory tworzą, po długim gotowaniu pyszny sos, który otula resztę składników.

Zobacz także:  Tatar wołowy

Odżachuri świetnie komponuje się z chlebem, ponieważ w Gruzji używa się go do wszystkiego oraz klasycznymi gruzińskimi sosami takimi jak: tkemali ze śliwek czy adżika czyli ostra pasta pomidorowo-paprykowa. Danie to dostarcza do organizmu dość dużo kalorii, dlatego syci na długie godziny. Ponadto może stanowić samodzielne danie lub barwny element stołu podczas imprez. Idealnie sprawdzi się na zimowe dni. Przed podaniem można udekorować je pestkami granatu lub świeżą kolendrą i podawać w towarzystwie półwytrawnego czerwonego wina. Gruzini popijają je czaczą, czyli destylatem z winogron własnej roboty. W Gruzji panuje zasada, że każdy mężczyzna powinien produkować swój alkohol.

Podsumowując, odżachuri to danie rozgrzewające, ciężkie, kaloryczne i tłuste. Jednak warto go spróbować, ponieważ pachnie obłędnie, smakuje rewelacyjnie i trudno się mu oprzeć. Ponadto, dzięki temu, że jest kolorowe świetnie prezentuje się na stole. Jest to potrawa, która z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom dań jednogarnkowych.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*