Szparagi w szynce włoskiej
Kuchnia Włoska, Przepis

Szparagi w szynce włoskiej

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Sezon na szparagi to początek uczty kulinarnej dla tych,którzy przepadają za zielonymi warzywami o orzechowym posmaku i finezyjnym kształcie. Jedną z najlepszych wersji szparagów, która stanowi smaczną i efektowną przekąskę, jest wariant zapiekany z szyneczką włoską. Podobny przepis na szparagi w boczku jest hitem naszego zaprzyjaźnionego serwisu kulinarnego. Więc chcieliśmy przedstawić naszą wersję z tym warzywem w szynce. Pyszne danie kuchni włoskiej do zrobienia w pół godziny w domu. Jakie składniki i przybory będą potrzebne?

Szparagi w szynce włoskiej

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: PrzekąskaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

255

kcal

Szparagi w szynce włoskiej, z piekarnika, to idealny dodatek do obiadu np. młodych ziemniaków, jak i świetna przekąska sama w sobie, na zimno.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • szparagi zielone surowe

  • 150 g szynki włoskiej długo-dojrzewającej

  • 3 łyżki oleju

  • świeżo mielony pieprz czarny

  • 1 papier do pieczenia

Sposób wykonania:

  • Szparagi ułóż równo na desce i odkrój około 4 centymetrów zdrewniałych końcówek, a potem obierz ja za pomocą obieraka do warzyw tak, aby nie odkryć zieloną warstwę.
  • Całość włóż do głębokiej miski i zalej wrzątkiem. Dzięki temu szparagi jeszcze przed pieczeniem nabiorą miękkości. Wystarczy moczyć je w gorącej wodzie przez 4 minuty.
  • Szparagi owijaj plasterkami włoskiej szyneczki tak, aby jej warstwa pokrywała całość, poza główkami.
  • Następnie rozłóż papier do pieczenia na blasze i posmaruj go olejem równomiernie. Ułóż wszystkie szparagi na blasze i posyp zmielonym pieprzem.
  • Tak przygotowane szparagi włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 15 minut. Warto serwować je z białym winem wytrawnym lub portugalskim vinho verde.

Szparagi – dlaczego warto po nie sięgać?

Szparagi to wyjątkowe warzywa, które mogą mieć rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Im częściej będą się one pojawiały na naszych talerzach – tym lepiej dla nas. Co warto wiedzieć o tych warzywach? W jaki sposób możemy wykorzystać je w swej kuchni?

Powodów, dla których warto jeść szparagi, jest wiele. Dzięki swej skuteczności w walce z wolnymi rodnikami, warzywa te stały się ważnymi elementami w profilaktyce chorób nowotworowych. Ich obecność w menu jest bardzo ważna dla kobiet w ciąży oraz dla tych, którzy chcą się skutecznie rozprawić ze stanami zapalnymi. Szparagi są sycące, a mają jednocześnie niewiele kalorii, stają się istotnym elementem wielu kuracji odchudzających. Lepsza praca nerek oraz jelit, wsparcie dla skóry oraz dla układu krążenia . To kolejne powody, dla których zdrowa dieta powinna uwzględnić obecność szparagów. Warzywa te mogą nas jednocześnie oczarować swym smakiem, a dania z ich dodatkiem nabierają wyjątkowego charakteru. Obecność szparagów uwzględniają liczne przepisy na dania mięsne oraz rybne, w których warzywa te pojawiają się jako dodatek. Nie brak też ciekawych pomysłów na sałatki czy zupy ze szparagami jako jednym z najważniejszych składników.

Szparagi w szynce – wartość odżywcza

Szparagi dość często pojawiają się na naszych talerzach, a przepisy na liczne dania z ich udziałem sprawiają, że grono zwolenników tych warzyw stale się poszerza. W tym też ten wspomniany przepis na szparagi w szynce włoskiej. I dobrze, gdyż szparagi to cenny składnik zdrowej diety, dzięki któremu nasz organizm może otrzymać dodatkową porcję cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlaczego warto włączyć te warzywa do swej diety?

Szparagi to warzywa, które mają bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Nie brak w nich witamin, takich jak witaminy z grupy, witamina A oraz C. Nie brak też minerałów, takich jak potas, magnez czy żelazo. W szparagach można tez odnaleźć wiele substancji, dzięki którym warzywa te świetnie radzą sobie ze stanami zapalnymi. Także aminokwasów, które mają rewelacyjny wpływ na nasz układ nerwowy. Zdrowa dieta, w której regularnie pojawiają się szparagi, może stać się zatem idealnym rozwiązaniem dla tych osób, które pracują umysłowo lub muszą się sporo uczyć. Dla nich umiejętność koncentrowania się oraz dobrego zapamiętywania jest przecież sprawą bardzo ważną. Po przepisy na dania ze szparagami warto sięgać też w chwili, gdy odczuwamy silne zmęczenie: zarówno psychiczne, jak i fizyczne.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*