Calzone ze szpinakiem
Kuchnia Włoska, Pierogi, Pizza, Przepis

Calzone ze szpinakiem

Czas: 55 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Jeśli pizza jest królową włoskiej kuchni, to tytuł króla zdecydowanie należy do calzone. Ten niezwykle smaczny i idealnie wypieczony sporych rozmiarów pieróg zaspokoi każdy apetyt. Już sama nazwa brzmi smakowicie, a przecież calzone możemy przyrządzić z różnorodnymi rodzajami nadzienia. Najczęściej w pierogu znajdziemy sos pomidorowy, szynkę, kawałki kiełbasy lub mięsa kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę, krążki cebuli, oliwki a także aromatyczne przyprawy. Ciasto, z którego przygotujemy calzone, do złudzenia przypomina to na pizzę, toteż sami Włosi lubią określać tę potrawę rodzajem pizzy albo pizzą “zwijaną”. W poniższej wersji przygotujemy calzone ze szpinakiem, które stanowi znakomity pomysł na danie główne. Rrównież dla osób będących na diecie bezmięsnej.

Calzone ze szpinakiem

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: CalzoneKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

290

kcal

Calzone ze szpinakiem to czysta klasyka tego dania. Zarówno na obiad jak i do zabrania na drugie śniadanie. Na ciepło i zimno. Smacznego!

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 400 g świeżego szpinaku

  • 2 duże cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 7 g suchych drożdży (torebka)

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 jajko

  • 50 g parmezanu

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Zaczynamy od przesiania mąki oraz wymieszania jej z drożdżami i łyżeczką soli. Dodajemy dwie łyżki oliwy, jajko i mleko. Zagniatamy ciasto tak, żeby było elastyczne i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce (w tym czasie podwoi swoją objętość).
  • Opłukany szpinak dusimy przez dwie minuty na reszcie oliwy. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do szpinaku. Dusimy przez pięć minut.
  • Parmezan ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy go do zdjętego z ognia szpinaku. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Studzimy.
  • Ciasto dzielimy na cztery porcje. Każdą część rozwałkowujemy na duży placek. Na połowie każdego placka rozkładamy porcję szpinaku. Brzegi placków smarujemy wodą. Placki składamy na pół, zlepiamy, formując na kształt dużych pierogów.
  • Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez dwadzieścia-dwadzieścia pięć minut. Smacznego!
Zobacz także:  Fuczki łemkowskie

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Calzone ze szpinakiem. Dodatkowe informacje.

Kuchnia włoska, mimo że wydaje się poznana, często odkrywa przed nami ciekawe smaki. Za każdym razem jak jesteśmy we Włoszech to przywozimy nowe pomysły kulinarne. Ale kuchnia włoska to także klasyka. W tym klasyczne calzone w połączeniu z klasycznym farszem szpinakowym.

Pamiętam jak pierwszy raz byłem we Włoszech. Widziałem jak rodowity Włoch kupił pizzę, złożył ją sobie na pół i poszedł w swoją stronę. Pomyślałem wtedy, że fajnie by było takie pizze wypiekać, które w ten sposób można zabrać ze sobą w drogę. Albo zapakować do torebki i mieć na drugie śniadanie. Później przypomniałem sobie dworzec w Krakowie z czasów budowania nowej galerii na początku lat dwutysięcznych. Przy wyjściu z dworca była budka sprzedająca różne przysmaki, między innymi pierogi na cieście pizzowym z pieczarkami. I naszło mnie, że przecież to wszystko to samo. Zarówno budka przy dworcu w Krakowie jak i Włoch kupujący na szybko pizzę i składający ją na pół to właśnie odpowiedź na to o czym myślałem. A odpowiedzią jest właśnie calzone.

Jeśli natomiast chodzi o samo calzone ze szpinakiem. Klasyk w czystej postaci (no, może poza calzone z bolognese). Szpinakowy farsz z czosnkiem świetnie się komponuje. Sekretem może być dodanie jeszcze do niego sera feta albo ricotta, ale w tym przepisie trzymamy się klasyka. Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*