Panna cotta
Desery, Kuchnia Włoska, Polecane, Przepis

Panna cotta

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Panna cotta to inaczej “gotowana śmietanka”, to słynny deser włoski, który popularny jest na całym świecie. Głównym składnikiem jest śmietanka, mleko, cukier i często laska prawdziwej wanilii, które zagęszcza się żelatyną i podgrzewa, a następnie studzi i dobrze schładza. Ma formę babeczki, którą podaje się z musem owocowym lub udekorowany świeżymi owocami. To pyszny, prosty do zrobienia i delikatny deser, który podobny jest do sernika na zimno. Idealnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub towarzyskich, a także jako świetny deser dla całej rodziny po niedzielnym obiedzie. Podawany jest na talerzach, ale również w miseczkach w których został schłodzony.

Panna cotta

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Książka kucharska Danie: Panna cottaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

285

kcal

Panna cotta, prosty w wykonaniu deser, charakteryzujący się delikatnością i wyśmienitym smakiem. Najczęściej z dodatkami truskawek lub malin.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 200 ml mleka

  • 200 g śmietanki kremówki

  • 10 g żelatyny

  • 2 łyżki cukru

  • 300 g truskawek

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy wlać do rondelka mleko oraz śmietanę, wsypać cukier waniliowy i dwie łyżki cukru i podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Następnie po zagotowaniu dodać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia i tak przygotowana masę przelać do czterech naczynek i odstawić do lodówki do stężenia.
  • Kolejnym krokiem jest umycie truskawek, obranie ich z szypułek i przełożenie ich do miski. Zmiksować z cukrem przy pomocy blendera.
  • Na koniec wyjąć panna cottę z naczynek, polać musem truskawkowym i na wierzchu ułożyć truskawki lub inne świeże owoce.

Panna cotta – ciekawostki

O przepisie na panna cottę krążą legendy. Jedna z nich opowiada o pewnym kucharzu z Piemontu, który zapomniał o garnku ze śmietanką i cukrem i doprowadził do tego, że śmietana zgęstniała i miała przyjemny smak. Następnie masę przelał na talerz, dodał owocowy mus i podał swojej małżonce do spróbowania. Druga z nich opowiada o Włoszce węgierskiego pochodzenia, która słynęła z mlecznego deseru z dodatkiem karmelu.

Ponadto przepisy na ten deser znalazły się również w naszych polskich książkach kucharskich. Główną zaletą tego deseru jest pyszny, lekko waniliowy smak oraz prostota wykonania. Panna cotta występuje również w wersji dietetycznej, gdzie zamiast śmietanki użyjemy jogurtu naturalnego i wegańskiej, gdzie zastąpimy śmietanę śmietanką pochodzenia roślinnego. Powstaje też w wersjach smakowych. Najpopularniejsza jest czekoladową panna cotta. Najchętniej używanymi dodatkami do tego deseru są: ciemna czekolada, kakao, orzechy, liście mięty, kawałki cytryny czy sos karmelowy. Dzięki użyciu śmietany, deser ten jest dobrym źródłem fosforu, żelaza i wapnia. Wspomaga wchłanianie wapnia odpowiadającego za stan kości oraz wspomaga namnażanie czerwonych krwinek. A dzięki zawartości witaminy A utrzymuje zdrowe oczy i zapobiega pojawieniu się kamieni nerkowych.

Ponadto zawiera także, żelatynę, która ma szereg właściwości dla zdrowia m. in. wzmacnia kości i poprawia stan skóry. Podsumowując, idealnie wykonana panna cotta jest jedwabiście gładka, kremowa, aromatyczna, pięknie wyglądająca i delikatnie się chwieje.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*