Zupa grzybowa
Kuchnia Polska, Przepis, Zupa

Zupa grzybowa

Czas: 1 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Zupa grzybowa jest to zupa przygotowywana na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem suszonych, świeżych i mrożonych grzybów różnego gatunku lub tego samego gatunku. Doskonale sprawdzą się grzyby mieszane np. borowiki, podgrzybki, maślaki i kurki. Powinny być dodane w większej ilości, aby nadać potrawie odpowiedni smak. Podaje się ją najczęściej z makaronem typu świderki lub kluskami, rzadziej z ziemniakami oraz śmietaną. W Polsce jest popularna i uznawana za jedną z potraw wigilijnych. Ponadto jest aromatyczna, pachnąca, smaczna i bardzo sycąca, a przepis na nią jest bardzo prosty. Jest niskokaloryczna, ale również ciężkostrawna, dlatego nie jest polecana osobom z problemami układu pokarmowego. Zupa grzybowa to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Zupa grzybowa

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

275

kcal

Zupa grzybowa. Pyszna i aromatyczna zupa do błyskawicznego przygotowania w domu. Tylko sprawdzone przepisy kulinarne. Polecamy przepis.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 L bulionu warzywnego

  • 200 g leśnych grzybów

  • 1 cebula

  • 2 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 4 łyżki śmietanki 30%

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy zeszklić drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem na rozgrzanej patelni z oliwą.
  • Następnie dodać pokrojone grzyby, doprawić do smaku i wymieszać.
  • Do garnka należy wlać bulion, dodać drobno pokrojone warzywa i gotować do miękkości, a następnie dodać podsmażone grzyby z cebulą i czosnkiem.
  • 3 łyżki zupy odlać do kubka i wymieszać z łyżką mąki pszennej i wlać całość do zupy oraz dokładnie wymieszać wszystko razem.
  • Tak przygotowaną zupę należy podawać ze śmietanką.

Zupa grzybowa – ciekawostki

Ciekawostką jest fakt, że jeżeli chcemy aby nasza zupa grzybowa miała wyraźny aromat, ładny kolor i przyjemną konsystencję to wystarczy trochę grzybów dodać do gotującego się wywaru i następnie zmiksować przy pomocy blendera. Przed podaniem można ją oczywiście posypać koperkiem lub posiekaną natką pietruszki.

Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się zbierać je na własną rękę, gdyż mogą trafić na trujące odmiany. Wtedy jak najbardziej można zakupić je w sklepach. Zupa grzybowa jest bogata w witaminy i warto ją jeść nie tylko w Wigilię. Grzyby zawierają błonnik, który czyści jelita i dzięki temu zapobiegają zaparciom oraz są źródłem białka o bardzo dobrej przyswajalności. Niektóre z grzybów zawierają także beta-glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Może powstać w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa. Warto jednak postawić na dużą ilość warzyw, nie zapominając o dodaniu cebuli i czosnku, ponieważ mają one właściwości przeciwbakteryjne i antywirusowe. Szczególnie są cenione w okresie jesienno-zimowym. Podsumowując, klasyczna zupa grzybowa na wywarze jest pyszna w smaku, a dodatkowo będzie bogactwem witamin.

Ponadto będzie dobra z każdym dodatkiem np. ze śmietaną, jogurtem greckim oraz z jogurtem naturalnym, więc można postawić na swój ulubiony do niej dodatek.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*