Ogórki po kozacku
Kuchnia Polska, Przepis, Przetwory

Ogórki po kozacku

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Chociaż wielu miłośników gotowania często przyrządza również domowe ogórki w marynacie, to jednak nie każdy zna przepis na ogórki po kozacku. Te są zarezerwowane dla prawdziwych smakoszy. Dodatek zalewy musztardowo-octowej sprawia, że ogórki nabierają charakterystycznego smaku, którego nie da się porównać z niczym innym. Ogórki po kozacku sprawdzają się idealnie w roli zarówno dodatku do obiadu, dań na ciepło jak również apetycznej zakąski. Dobrym pomysłem jest pokrojenie ich w plasterki i położenie na kanapce, wraz z ulubioną wędliną i innymi dodatkami. Warto przygotować od razu większą ilość ponieważ znikają w mgnieniu oka.

Chociaż w sklepach znajdziemy podobne ogórki już przygotowane i gotowe do spożycia, to jednak trzeba zauważyć, że te przyrządzane własnoręcznie smakują zupełnie inaczej. Do tego przepisu wybierzmy mniejsze ogórki: takie, które mają mniej nasion w środku, dzięki temu będą smakować jeszcze lepiej.

Ogórki kozackie

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Książka kucharska Danie: PrzetworyKuchnia: UkraińskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

210

kcal

Ogórki po kozacku można spożywać zarówno jako dodatek do obiadu, ale także jako przekąska oraz do zakąszania przy mocniejszych trunkach. Podane proporcje dotyczą jednego słoika o pojemności 700-900 ml.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • ogórki (tyle, ile zmieści się w słoiku)

  • 5 plasterków obranej marchewki

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka gorczycy

  • koper

  • Do przygotowania:
  • 4 szklanki wody

  • 1 szklanka octu

  • 1 szklanka cukru (niepełna)

  • 3 łyżki soli kamiennej

  • 5 łyżek musztardy

Sposób wykonania:

  • Przygotowania zaczynamy od dokładnego wyparzenia słoika, następnie na dno wkładamy koper, plasterki marchewki, obrany i pokrojony w połówki czosnek, ziarenka ziela angielskiego i gorczycę.
  • Do dużego garnka wlewamy oraz wsypujemy wszystkie składniki na zalewę, całość gotujemy przez pięć minut.
  • Ogórki wkładamy ciasno do słoika – najlepiej w tym przepisie sprawdzają się mniejsze sztuki, ale możemy również włożyć większe ogórki pokrojone w połówki.
  • Gdy znajdą się już w słoiku, zalewamy je gorącą zalewą i zakręcamy słoik.
  • Odwracamy go do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia. Smacznego!
Zobacz także:  Ratatouille

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Ogórki po kozacku – dodatkowe informacje

Ogórki kozackie lub też ogórki po kozacku jadaliśmy dawno, najczęściej w gościach przy jakiejś okazji bądź rodzinnej imprezie. Później n lata zapomniałem o tym sposobie zaprawiania ogórków. Aż do czasu, gdy w Lidlu bądź innym dyskoncie natrafiłem na nie ponownie. Przypomnieliśmy sobie w rodzinie is smak a naturalną konsekwencją było przypomnienie sobie przepisu i odświeżenie go. Oraz oczywiście opisanie przepisu na kozackie ogóreczki na tym blogu.

Najczęściej spożywamy je do obiadu, do standardowych ziemniaków i kotleta. Bo do tego najbardziej pasują. Żona wykorzystuje je czasem do eksperymentów sałatkowych i sprawdzają tam się genialnie. Dodatkowo często wędrują na stół wraz z deską serów i wędlin. Doskonale nadają się do przyjmowania gości mocniejszymi alkoholami jako zagryzka. Ogóreczki te zagościły więc na naszych stołach na stałe po długiej przerwie i nie wyobrażam sobie, aby to się zmieniło. U siebie robię przetwory z kilu słoików, więc znikają one błyskawicznie. Ale spokojnie można przechowywać je w spiżarce nawet do roku. Polecamy więc własne zaprawy bo nic tak nie cieszy własne kubki smakowe jak własne przetwory.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*