Frittata
Kuchnia Włoska, Przepis

Frittata

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 1 komentarz

Frittata jest to danie kuchni włoskiej, które przypomina omlet. Różnica polega na tym, że dodaje się do tego dania, oprócz rozbełtanych jajek jeszcze różnego rodzaju sery lub czasem mięso i warzywa takie jak: szpinak, cebula, czosnek, pomidory, brokuły czy paprykę. We Włoszech serwowana jest głównie na śniadanie. Natomiast można spożywać ją również jeszcze na obiad lub kolację. Przepisów na frittatę jest wiele i każdy zjada ją ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ponadto jest szybka i prosta w przygotowaniu. Frittata powinna być od spodu lekko ścięta, lecz płynna na górze. Dopiero wtedy można ją albo odwrócić na drugą stronę i smażyć lub zapiekać w piekarniku.

Frittata

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: FrittataKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

235

kcal

Przypomina omlet. Różnica polega na tym, że dodaje się oprócz rozbełtanych jajek jeszcze różnego rodzaju sery lub czasem mięso i warzywa.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 5 jajek

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki szczypiorku

  • 80 g sera gouda w kostce

  • 2 łyżki mleka 2%

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 garście szpinaku

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • pierwszej kolejności należy przygotować składniki, czyli cebulę obrać i pokroić w kostkę, szpinak opłukać, osuszyć i oderwać ogonki z liści, szczypiorek posiekać, a ser pokroić w kostkę.
  • Następnie jajka wbić do miski i dobrze je roztrzepać, dodać mleko, sól i pieprz oraz szczypiorek. Całość dobrze wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, cebulę podsmażyć do zeszklenia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po 1 min dorzucić szpinak. Wszystko wymieszać i smażyć do momentu, aż szpinak zwiędnie. Dodać jajka ze szczypiorkiem, całość wymieszać I podsmażać jeszcze ok 3 min, a następnie dodać pokrojony ser.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni, włożyć patelnię i piec ok 5-10 min. Podawać od razu na ciepło.
Zobacz także:  Sałatka gyros

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Frittata – ciekawostki i podsumowanie

Ciekawostką jest fakt, że słowo ” frittata” pochodzi z języka włoskiego od słowa “friggere”, co oznacza po prostu “smażone”. Do jej przygotowania z pewnością sprawdzi się patelnia taka z odpinaną rączką, aby można było włożyć ją do piekarnika. Dawniej frittata traktowana była jako jedna z odmian omletu, jednak istnieje kilka różnic pomiędzy tymi daniami i nie można postrzegać ich w ten sposób.

Po pierwsze we frittacie miesza się wszystkie dodatkowe składniki z surową mieszanką jajeczną, a w omlecie układa się je na usmażone jajko i dopiero potem składa omleta. Po drugie frittata jest bardziej puszysta od omlet i można mocniej ubijać jajka, aby nabrały jeszcze więcej powietrza niż w omlecie. A po trzecie omlet smaży się na większym ogniu i szybciej niż frittatę. Atutem jest to, że można ją podać w całości jako jedno danie lub zrobić małe frittaty z dodatkami, które każdemu pasują. Dzięki temu, że frittatę wkłada się na ostatnie 5 min do piekarnika, robi się ona bardziej puszysta i lżejsza. Trzeba pamiętać o tym, że z tym daniem najlepiej komponują się wyraziste smaki, takie jak: gorgonzola, suszone pomidory, oliwki, ser kozi czy świeże zioła, niż mniej wyraziste składniki np. takie jak pieczarki.

Podsumowując, frittata jest pyszna, puszysta i bardzo prosta w przygotowaniu. Dzięki swojej prostocie ma szeroką rzeszę fanów. Warto poświęcić chwilę czasu i przygotować to wspaniałe włoskie danie dla całej rodziny.

Jeden komentarz

  1. Meble na wymiar Gorzów

    Świetna inspiracja na smaczne śniadanie 😉

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*