Sezon na szparagi to początek uczty kulinarnej dla tych,którzy przepadają za zielonymi warzywami o orzechowym posmaku i finezyjnym kształcie. Jedną z najlepszych wersji szparagów, która stanowi smaczną i efektowną przekąskę, jest wariant zapiekany z szyneczką włoską. Podobny przepis na szparagi w boczku jest hitem naszego zaprzyjaźnionego serwisu kulinarnego. Więc chcieliśmy przedstawić naszą wersję z tym warzywem w szynce. Pyszne danie kuchni włoskiej do zrobienia w pół godziny w domu. Jakie składniki i przybory będą potrzebne?
Szparagi – dlaczego warto po nie sięgać?
Szparagi to wyjątkowe warzywa, które mogą mieć rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Im częściej będą się one pojawiały na naszych talerzach – tym lepiej dla nas. Co warto wiedzieć o tych warzywach? W jaki sposób możemy wykorzystać je w swej kuchni?
Powodów, dla których warto jeść szparagi, jest wiele. Dzięki swej skuteczności w walce z wolnymi rodnikami, warzywa te stały się ważnymi elementami w profilaktyce chorób nowotworowych. Ich obecność w menu jest bardzo ważna dla kobiet w ciąży oraz dla tych, którzy chcą się skutecznie rozprawić ze stanami zapalnymi. Szparagi są sycące, a mają jednocześnie niewiele kalorii, stają się istotnym elementem wielu kuracji odchudzających. Lepsza praca nerek oraz jelit, wsparcie dla skóry oraz dla układu krążenia . To kolejne powody, dla których zdrowa dieta powinna uwzględnić obecność szparagów. Warzywa te mogą nas jednocześnie oczarować swym smakiem, a dania z ich dodatkiem nabierają wyjątkowego charakteru. Obecność szparagów uwzględniają liczne przepisy na dania mięsne oraz rybne, w których warzywa te pojawiają się jako dodatek. Nie brak też ciekawych pomysłów na sałatki czy zupy ze szparagami jako jednym z najważniejszych składników.
Szparagi w szynce – wartość odżywcza
Szparagi dość często pojawiają się na naszych talerzach, a przepisy na liczne dania z ich udziałem sprawiają, że grono zwolenników tych warzyw stale się poszerza. W tym też ten wspomniany przepis na szparagi w szynce włoskiej. I dobrze, gdyż szparagi to cenny składnik zdrowej diety, dzięki któremu nasz organizm może otrzymać dodatkową porcję cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlaczego warto włączyć te warzywa do swej diety?
Szparagi to warzywa, które mają bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Nie brak w nich witamin, takich jak witaminy z grupy, witamina A oraz C. Nie brak też minerałów, takich jak potas, magnez czy żelazo. W szparagach można tez odnaleźć wiele substancji, dzięki którym warzywa te świetnie radzą sobie ze stanami zapalnymi. Także aminokwasów, które mają rewelacyjny wpływ na nasz układ nerwowy. Zdrowa dieta, w której regularnie pojawiają się szparagi, może stać się zatem idealnym rozwiązaniem dla tych osób, które pracują umysłowo lub muszą się sporo uczyć. Dla nich umiejętność koncentrowania się oraz dobrego zapamiętywania jest przecież sprawą bardzo ważną. Po przepisy na dania ze szparagami warto sięgać też w chwili, gdy odczuwamy silne zmęczenie: zarówno psychiczne, jak i fizyczne.