Szparagi w cieście francuskim
Kuchnia Niemiecka, Przepis

Szparagi w cieście francuskim

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Szparagi w cieście francuskim to pyszne wiosenne danie, którego głównym składnikiem są zielone i chrupiące szparagi. Potrawa ta jest smaczna, a jednocześnie szybka i łatwa w przygotowaniu nawet przez amatorów kulinarnych przygód. Idealnie sprawdzą się jako przystawka na rodzinnym obiedzie lub jako przekąska podczas przyjęcia. Ponadto pięknie i efektownie prezentuje się na talerzu. Przed podaniem można śmiało polać je delikatnym sosem holenderskim lub beszamelowym oraz udekorować natką pietruszki czy świeżym koperkiem.

Szparagi w cieście francuskim

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: SzparagiKuchnia: NiemieckaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

255

kcal

Szparagi w cieście francuskim to pyszne wiosenne i zdrowe danie, którego głównym składnikiem są zielone i chrupiące szparagi.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 1 pęczek zielonych szparagów

  • 1 jajko

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy umyć szparagi, przyciąć i osuszyć.
  • Następnie ciasto francuskie pokroić wzdłuż dłuższej krawędzi na paski o szerokości 1-1,5cm.
  • Paski ciasta owinąć wokół każdego szparaga i posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.
  • Tak przygotowane ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 min.
  • Gdy ciasto się zarumieni wyjąć z pieca.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Szparagi w cieście francuskim – ciekawostki i informacje

Jest wiele pomysłów na wykorzystanie szparagów w kuchni. Poza zupą czy sałatką można przyrządzić je również w wersji zapiekanej. Jedne z lepszych przepisów jakie spotkałem w swoim kulinarnym życiu to pieczone szparagi owijane boczkiem. Polecam wypróbować.

Szparagi to warzywa sezonowe, które można kupić w maju i czerwcu. Zawierają witaminy A,C,E i K, witaminy z grupy B, białko, błonnik oraz składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, cynk, miedź, selen, wapń i fosfor. Są niskokaloryczne i często wybierane przez osoby na diecie odchudzającej. Ponadto mają pozytywny wpływ na wzrok, wzmacniają kości i zęby, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych, hamują rozwój Alzheimera oraz wspomagają leczenie chorób serca, wątroby i astmy. Aby szparagi w cieście francuskim wyszły nam idealnie należy wybrać młode, jędrne i świeże szparagi, które po upieczeniu będą chrupiące. Można przygotować je również z dodatkiem szynki parmeńskiej lub dowolnej wędliny oraz sera żółtego, który dobrze się rozpuści np. cheddar, parmezan czy mozzarella. Natomiast jeśli chcemy zapobiec przypieczeniu się główek szparagów, można je zblanszować przed zawinięciem w ciasto, czyli krótko je sparzyć a następnie przełożyć do kąpieli wodnej z lodem. Dzięki temu zachowują również piękny zielony kolor.

Zobacz także:  Zupa brokułowa

Podsumowując, szparagi w cieście francuskim zachwycają smakiem i harmonią tekstur. Miękkie i jędrne szparagi tworzą idealne połączenie z delikatnym i kruchym ciastem. Jest to specjał, którego nie może zabraknąć w naszym wiosennym jadłospisie. Z pewnością zachwyci swoim wspaniałym smakiem zarówno domowników podczas kolacji czy wszystkich gości na przyjęciu. Warto przygotować to super szybkie danie w swojej własnej kuchni i zaserwować z ulubionymi dodatkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*