Szparagi w cieście francuskim to pyszne wiosenne danie, którego głównym składnikiem są zielone i chrupiące szparagi. Potrawa ta jest smaczna, a jednocześnie szybka i łatwa w przygotowaniu nawet przez amatorów kulinarnych przygód. Idealnie sprawdzą się jako przystawka na rodzinnym obiedzie lub jako przekąska podczas przyjęcia. Ponadto pięknie i efektownie prezentuje się na talerzu. Przed podaniem można śmiało polać je delikatnym sosem holenderskim lub beszamelowym oraz udekorować natką pietruszki czy świeżym koperkiem.
Szparagi w cieście francuskim – ciekawostki i informacje
Jest wiele pomysłów na wykorzystanie szparagów w kuchni. Poza zupą czy sałatką można przyrządzić je również w wersji zapiekanej. Jedne z lepszych przepisów jakie spotkałem w swoim kulinarnym życiu to pieczone szparagi owijane boczkiem. Polecam wypróbować.
Szparagi to warzywa sezonowe, które można kupić w maju i czerwcu. Zawierają witaminy A,C,E i K, witaminy z grupy B, białko, błonnik oraz składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, cynk, miedź, selen, wapń i fosfor. Są niskokaloryczne i często wybierane przez osoby na diecie odchudzającej. Ponadto mają pozytywny wpływ na wzrok, wzmacniają kości i zęby, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych, hamują rozwój Alzheimera oraz wspomagają leczenie chorób serca, wątroby i astmy. Aby szparagi w cieście francuskim wyszły nam idealnie należy wybrać młode, jędrne i świeże szparagi, które po upieczeniu będą chrupiące. Można przygotować je również z dodatkiem szynki parmeńskiej lub dowolnej wędliny oraz sera żółtego, który dobrze się rozpuści np. cheddar, parmezan czy mozzarella. Natomiast jeśli chcemy zapobiec przypieczeniu się główek szparagów, można je zblanszować przed zawinięciem w ciasto, czyli krótko je sparzyć a następnie przełożyć do kąpieli wodnej z lodem. Dzięki temu zachowują również piękny zielony kolor.
Podsumowując, szparagi w cieście francuskim zachwycają smakiem i harmonią tekstur. Miękkie i jędrne szparagi tworzą idealne połączenie z delikatnym i kruchym ciastem. Jest to specjał, którego nie może zabraknąć w naszym wiosennym jadłospisie. Z pewnością zachwyci swoim wspaniałym smakiem zarówno domowników podczas kolacji czy wszystkich gości na przyjęciu. Warto przygotować to super szybkie danie w swojej własnej kuchni i zaserwować z ulubionymi dodatkami.