Fuczki łemkowskie
Kuchnia Polska, Przepis, Wypieki

Fuczki łemkowskie

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Fuczki łemkowskie są to postne, proste placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Dla wyrazistego smaku można dodać majeranek, pieprz, kminek i cząber. Można podawać je również w towarzystwie sosu czosnkowego. Fuczki są bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Ponadto powstają z kilku łatwo dostępnych i tanich składników. Dawniej jadano je jako główny posiłek z kwaśną śmietaną, natomiast dzisiaj serwowane są jako dodatek do pieczonej ryby lub mięsa. Fuczki łemkowskie to świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych.

Fuczki łemkowskie

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: FuczkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

215

kcal

Fuczki łemkowskie to proste placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Dla smaku można dodać majeranek, pieprz, kminek i cząber.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 300 g odciśniętej kapusty kiszonej

  • 200 g mąki pszennej

  • 150 ml mleka lub wody

  • 1 jajko

  • śmietana

  • sól

  • pieprz

  • kminek

  • cząber

  • majeranek

Sposób wykonania:

  • pierwszej kolejności należy do miski wsypać mąkę, dodać jajko oraz mleko. Całość zmiksować na jednolitą masę.
  • Następnie kiszoną kapustę odcedzić z nadmiaru soku, pokroić na drobne kawałki i dodać do ciasta naleśnikowego.
  • Ciasto doprawić solą, pieprzem, cząbrem, kminkiem i majerankiem.
  • Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć łyżką ciasto. Smażyć na złoty kolor z każdej strony.
  • Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i podawać ze śmietaną.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Fuczki łemkowskie – informacje i ciekawostki

Kuchnia łemkowska to kuchnia polska, kuchnia Bieszczad, która zrodziła się z niedostatku i wyrosła z biedy. Mieszkańcy tego regionu rzadko jadali mięso, stawiali na warzywa. I w ten oto sposób powstały pyszne placki z kapusty kiszonej. Najważniejszym elementem tego dania jest oczywiście kapusta kiszona, którą najlepiej kisić samemu. Można do tego dania użyć kapusty ugotowanej do miękkości po odciśnięciu, co sprawia, że placki są delikatne i miękkie lub dodać na surowo, co powoduje, że wtedy placki mają więcej smaku.

Zobacz także:  Zupa kalafiorowa

Kapusta kiszona to nic innego jak poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji, który zachodzi po zasypaniu ją solą. W wyniku fermentacji powstaje kwas mlekowy, który nadaje kapuście charakterystyczny kwaśny smak. Zawiera witaminę A,C,E i K, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: magnez, potas, żelazo i wapń. Ponadto jest produktem niskokalorycznym i bardzo zdrowym, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca, usuwa szkodliwe substancje z organizmu, reguluje poziom glukozy we krwi, ma właściwości przeciwzapalne oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się różnego rodzaju nowotworów.

Podsumowując, fuczki łemkowskie to placki, które mają niepowtarzalny aromat i cudowną fakturę. Są pyszne, aromatyczne, smaczne i fantastyczne. Zawsze wychodzą i smakują wyśmienicie. Jest to idealna propozycja dla fanów kiszonej kapusty. Ponadto jest to prosta potrawa o bardzo specyficznym, a zarazem intensywnym smaku, który z pewnością posmakuje każdemu z gosci. Warto przygotować to super danie w swojej własnej kuchni.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*