Syrniki
Desery, Kuchnia Ukraińska, Przekąski, Przepis

Syrniki

Czas: 15 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Syrniki to wywodzące się z kuchni rosyjskiej i bardzo popularne również na Ukrainie i Rosji placuszki na bazie białego sera, jajek i odrobiny mąki, podawane na słodko z kwaśną śmietaną, konfiturami lub świeżymi owocami. Do ich wykonania najlepiej nada się twaróg w kostce, a nie z wiaderka czy zmielony. Idealnie pasują na pyszny deser lub sycące śniadanie oraz jako przekąska dla niezapowiedzianych gości. Ponadto syrniki są puszyste, delikatne i wyjątkowe. Cały sekret polega na tym, aby dodać do nich jak najmniejszą ilość innych składników, aby były jak najbardziej serowe. Najlepiej smakują na gorąco posypane cukrem pudrem. Są łatwe i proste w przygotowaniu.

Syrniki

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: SyrnikiKuchnia: RosyjskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Syrniki to wywodzące się z kuchni rosyjskiej i popularne również na Ukrainie i Rosji placuszki na bazie białego sera, jajek i odrobiny mąki,

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego

  • 50 g kaszy mannej

  • 1 jajko

  • 50 g cukru

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • ekstrakt waniliowy

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy w misce umieścić twaróg i dokładnie go rozgnieść i wymieszać za pomocą widelca.
  • Następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.
  • Do masy twarogowe dodać kaszę manną, cukier i wymieszać składniki za pomocą łyżki.
  • Na patelni rozgrzać olej i wlewać partiami ciasto. Smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  • Gotowe placuszki podawać na ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Syrniki – dodatkowe informacje i ciekawostki

Ciasto na syrniki wyrabia się w taki sposób, że miesza się ze sobą ser biały, mąkę, jajka, cukier i sól i z gotowego ciasta formuje się niewielkie placuszki, które smaży się na patelni na maśle klarowanym lub oleju roślinnym. Niektórzy do ciasta dodają także: rodzynki, morele, jabłka, gruszki, suszone owoce, orzechy czy ziemniaki. Na Ukrainie są traktowane jako główne danie, a gospodynie dodają do placuszków odrobinę kaszy mannej, aby były bardziej puszyste.

Zobacz także:  Makowiec

Tajemnicą dobrze zrobionych syrników jest wybranie odpowiedniego twarogu. Najlepszy jest najbardziej naturalnym twaróg sprzedawany na wagę w kostkach, ponieważ te z wiaderka są często zbyt mokre i klejące. Ponadto trzeba zwrócić uwagę podczas przewracania przy smażeniu, ponieważ są kruche. Dobrze jest zaopatrzyć się w szeroką, specjalną do tego zadania łopatkę. Trzeba wiedzieć również, że syrniki to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które dostarcza twaróg oraz jajko. Dodatkowo nabiał jest dobrym źródłem wapnia, a żółtko doskonałym źródłem luteiny.

Ponadto w tej potrawie znajdziemy także cynk, witaminę D oraz antyoksydanty. Podsumowując, syrniki, czyli twarogowe placuszki są pyszne i idealne dla dzieci, które wprost je uwielbiają. Ponadto to doskonała propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej oraz redukcyjnej. Dzięki swojej prostocie są idealne, sycące, a podawane z ulubionymi dodatkami smakują wyśmienicie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*