Rolada wieprzowa z żurawiną i jabłkami
Kuchnia Polska, Mięsne, Przepis

Rolada wieprzowa z żurawiną i jabłkami

Czas: 5 godzin Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Uroczysty rodzinny obiad, świąteczne spotkanie czy impreza ze znajomymi. Na każdą z tych okazji przygotowujemy smaczne danie główne, które zaspokoi apetyty naszych gości. Dobrym rozwiązaniem może być tradycyjny polski obiad, chociaż zwykle chcemy podać coś niebanalnego, a jednocześnie eleganckiego i wybornego. Rolada wieprzowa z szynki zawsze wpasuje się w ten obiad.

Świetnie sprawdzi się tutaj rolada z szynki z dodatkiem żurawiny i jabłek. Odpowiednio przyrządzona szynka już sama w sobie stanowi bardzo smaczny posiłek, jeśli zaś dołączymy do niej wspomniane dodatki, uzyskamy wyjątkową ucztę i danie godne królów. Szynkę podamy zaś w równie ciekawej i atrakcyjnej formie – pod postacią rolady. To danie świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Rolada wieprzowa z żurawiną i jabłkami

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: MięsneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

3

godz. 
Pieczenie

2

godz. 
Kalorie

295

kcal

Rolada wieprzowa z szynki z żurawiną i jabłkami na miodzie to pyszny dodatek do obiadu. Wykwintny, pyszny. Potrzebuje dużo czasu ale warto!

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 2 kg surowej szynki

  • 2 ugotowane ziemniaki

  • 2 kromki czerstwego chleba tostowego

  • 2 winne jabłka

  • 1 jajko

  • 1 garść suszonej żurawiny

  • 1 cebula

  • 1 łyżka miodu

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżka cząbru

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Przygotowanie rolady zaczynamy od opłukania i osuszenia szynki oraz rozcięcia mięsa na duży płat, który następnie nacieramy z obu stron solą i pieprzem, po czym wkładamy na trzy godziny do lodówki.
  • Z chleba tostowego odkrawamy skórki, środek zaś kroimy w drobną kostkę, a następnie rumienimy na patelni rozgrzanej łyżeczką masła.
  • W tym czasie myjemy także jabłka oraz usuwamy z nich gniazda nasienne, owoce kroimy później w kostkę.
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  • Ziemniaki gotujemy, a następnie przeciskamy przez praskę.
  • Ziemniaki mieszamy z miodem, cząbrem, jabłkami i grzankami.
  • Wbijamy jajko, dodajemy resztę masła, żurawinę oraz cebulę.
  • Całość należy dobrze wyrobić, doprawiając do smaku odrobiną soli i pieprzu.
  • Farsz rozsmarowujemy na mięsie, pozostawiając jednocześnie około dwu centymetrowe wolne brzegi.
  • Ciasno zwijamy.. Roladę mocno obwiązujemy bawełnianym sznurkiem.
  • Układamy w żaroodpornej formie, podlewamy wrzątkiem (wystarczy pół szklanki).
  • Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około dwie godziny (120 minut). Smacznego!
Zobacz także:  Quiche

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Rolada wieprzowa z szynki – geneza

Gdy mówimy “rolada” to mamy na myśli najczęściej roladę z mięsa wołowego z ogórkiem i jajkiem. Nie często myślimy wtedy o roladzie wieprzowej z szynki. A jak już, to na pewno nie przyjdzie nam do głowy rolada na słodko z żurawiną, jabłkami i miodem. A mięso na słodko jest niesamowite do obiadu zarówno w zimie gdy potrzebujemy kalorii jak i w upalne dni.

Roladę wieprzową z szynki jadłem pierwszy raz podczas wyjazdu na Podhale. Mimo, że z żurawiną jadłem tam wtedy wszystko, od oscypków po pieczeń, to jednak wieprzowa rolada z szynki z żurawiną przykuła moja uwagę. Nie miałem wtedy możliwości poznania przepisu, ale zaraz po powrocie w weekend podczas niedzielnego obiadu postarałem się odtworzyć ten przepis z pamięci. I chyba świetnie wyszło.

Przepis do wykonania w 5 godzin. To długo, ale mimo wszystko nie jest to dużo czynności. Natarcie przyprawami i na 3h do lodówki. Następnie kwadrans na przygotowanie nadzienia i 2h w piekarniku. Nie jest to więc pracochłonne danie chociaż wymaga aż 5 godzin czasu. Warto spróbować chociaż raz, świetna odskocznia jeśli znudziły nam się tradycyjne rolady i chcemy spróbować czegoś nowego.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*