Rumsztyk
Kuchnia Polska, Mięsne, Przepis

Rumsztyk

Czas: 10 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Rumsztyk jest to potrawa, którą prawidłowo przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale można przygotować ją również z udźca, pręgi, ligawy czy też mieszanki dobrej jakości kawałków mięsa wołowego. Mięso cienko się kroi lub mieli i smaży lub dusi z dużą ilością cebuli. W czasach PRL-u było to flagowe danie każdej restauracji. Idealnie sprawdzi się jako danie główne z dodatkiem ziemniaków i gotowanych warzyw. Rumsztyk jest soczystym, pyszny oraz łatwy i prosty w przygotowaniu. Dlatego nie wymaga ogromnych zdolności kulinarnych i zachwyci nawet bardzo wymagających mięsożerców.

Rumsztyk

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: RumsztykKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Prawidłowo przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale można również z udźca, pręgi, ligawy czy mieszanki dobrej jakości mięsa wołowego.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości mięsa wołowego

  • 4 cebulę

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy mięso pokroić na bardzo cienkie kawałki o dodatkowo rozbić je tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką po obu stronach.
  • Następnie gotowe mięso położyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na patelni i obsmażać krótko po obu stronach. Gotowe zdjąć z patelni i wrzucić na tą samą patelnię cebulę pokrojoną w piórka lub talarki.
  • Cebulę przyprawić solą i pieprzem i dusić do momentu, aż będzie szklista i lekko podsmażona.
  • Mięso wyłożyć na talerz i pokryć gotową cebulą.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Rumsztyk – dodatkowe informacje i ciekawostki

Najczęściej rumsztyk kojarzy się nam z tłustą porcją mięsa z dodatkiem podsmażonej cebuli. Istnieją dwa przepisy na rumsztyk. Mięso można zmielić i usmażyć jak kotleta mielonego lub w podobny sposób jak steka, czyli grubszy plaster usmażyć na patelni. Przygotowywany z czystej wołowiny jest bardziej soczysty od wołowego steku, a mniej zbity niż klasyczny burger. Najważniejszym elementem podczas przygotowania tego dania, jest właściwy wybór mięsa oraz jego odpowiednie doprawienie. Sekret polega na tym, że nie można za bardzo wysmażyć mięsa.

Zobacz także:  Gołąbki w sosie pomidorowym

Kiedyś dobry rumsztyk musiał być na pół surowy. Cechą charakterystyczną jest również duża zawartość podsmażonej cebuli, którą kładzie się na gotowym mięsie. Rumsztyk swietnie smakuje na ciepło, ale na zimno też jest dobry z kromką chleba. Trzeba pamiętać również o tym, że wołowina należy do najbardziej wartościowych mięs, jeżeli chodzi o składniki odżywcze. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, witaminy A i E oraz minerałów takich jak: żelazo i fosfor. Zawiera także L-karnitynę, która dobrze wpływa na przemianę materii oraz kwas linolowy, który wspiera redukcję tkanki tłuszczowej.

Podsumowując, rumsztyk z cebulką to pyszne danie, które sprawi, że tradycyjny obiad zmieni się w coś niezwykle smacznego i aromatycznego. Choć zapomniany, warto sięgnąć do przepisów z dawnych czasów i odczarować to niezwykłe danie. Z pewnością każdy, kto będzie go spożywał zachwyci się na nowo tym wspaniałym daniem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*