Florentynki
Desery, Kuchnia Włoska, Przekąski, Przepis, Wypieki

Florentynki

Czas: 40 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Florentynki są to włoskie ciasteczka, które są chrupiące, lekko ciągnące, pełne owoców i orzechów i pokryte czekoladą z jednej strony. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do kawy czy herbaty lub pokruszone jako posypka do lodów lub innych deserów. Aby je odpowiednio wykonać, trzeba dużo delikatności, cierpliwości i wprawnego oka. Jednak mimo to, ciastka te są szybkie i proste w przygotowaniu. Atutem jest to, że w szczelnym pojemniku mogą być przechowywane nawet 10 dni. Ponadto do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, które można dowolnie modyfikować, w zależności od naszych potrzeb i możliwości. Florentynki są słodkie, kruche, karmelowe, piękne i bogate w smaku.

Florentynki

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: FlorentynkiKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

25

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

275

kcal

Florentynki to włoskie ciasteczka, chrupiące, lekko ciągnące, pełne owoców i orzechów i pokryte czekoladą. Sprawdzą się jako przekąska.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 50 g kandyzowanych wiśni

  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 100 g rodzynek lub suszonej żurawiny

  • 200 g migdałów w płatkach

  • 50 g mąki pszennej

  • 120 g masła

  • 120 g cukru

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

  • 200 g roztopionej czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności w garnuszku umieścić masło razem z cukrem i podgrzewać do rozpuszczenia się masła i części cukru. Zdjąć z palnika, wlać śmietankę i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • Następnie w naczyniu umieścić wiśnie, skórkę pomarańczową, rodzynki, migdały, mąkę pszenną i wymieszać. Do bakalii dodać przestudzoną masło z cukrem i wymieszać do połączenia.
  • Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać ciastka łyżką w dużych odstępach od siebie.
  • Piec w temperaturze 160 stopni przez 12-15 min do złotego koloru. Ciastka powinny się lekko rozpłynąć podczas pieczenia, a kiedy ich brzegi będą lekko brązowe to znaczy że są gotowe. Wyjąć z piekarnika, wyciąć okrągłą foremka do ciastek i pozostawić na blasze do przestygnięcia.
  • Wystudzone ciastka posmarować od spodu roztopioną czekoladą i odłożyć do stężenia czekolady.
Zobacz także:  Bataty faszerowane

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Florentynki – dodatkowe informacje i ciekawostki

Ciekawostką jest fakt, że nazwa florentynki wzięła się od włoskiej Florencji, gdzie zostały wymyślone. Ich historia pochodzenia sięga czasów króla Ludwika XII. Wtedy mistrz cukiernictwa powrócił z podróży po Florencji i zaprezentował ten słodki deser. Z biegiem czasu przepis na nie był kilkakrotnie modyfikowany i zmieniany, dlatego istnieje bardzo dużo wersji na florentynki. Nie zawierają mąki ani całych jajek, tylko zwykle składają się z orzechów i kandyzowanych owoców.

Trzeba pamiętać, że nie ma w nich zupełnie ciasta, są tylko sklejone ze sobą bakalie. Natomiast dzięki użytej czekoladzie są bardziej stabilne i mniej się kruszą. Generalnie zasada głosi, że florentynki to mieszanka orzechów, ziaren i suszonych owoców, które skąpane są w słodkim karmelu. Jeżeli chcemy, aby były bardziej fit, to zamiast cukru możemy użyć ksylitolu, cukru trzcinowego lub brązowego cukru. Podsumowując, florentynki to pyszne ciastka, które mogą służyć jako przekąska do pracy lub do szkoły dla dzieci.

Świetnie sprawdza się również na prezent. Ze względu na dużą ilość rodzynek, suszonej żurawiny i płatków migdałowych są pyszne, kolorowe, aromatyczne i bardzo sycące. Jeżeli zamiast zamykać się w kuchni na parę godzin w przygotowaniu czegoś pysznego, wolimy nieskomplikowane receptury, to przepis na te pyszne łakocie z pewnością przypadnie nam do gustu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*