Fajita
Kuchnia Amerykńska, Kuchnia Meksykańska, Mięsne, Przepis

Fajita

Czas: 1 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Fajita lub fajitas jest to potrawa kuchni teksańsko-meksykańsko-amerykańskiej, która składa się z grillowanego lub smażonego mięsa podawanego na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Na początku przygotowywana była jedynie z mięsa wołowego, jednak obecnie popularne są także wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub z krewetkami. Dodatkami do tego dania mogą być: kwaśna śmietana, guacamole, salsa, ser, pomidory, cebula czy papryka. Paprykę i cebulę najlepiej jest również smażyć lub grillować. Natomiast charakterystycznymi przyprawami jest kumin i wędzona papryka. Fajita jest to połączenie mięsa, warzyw i ulubionych dodatków w jedność. Ponadto jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze oraz na tyle uniwersalna, że można użyć swoich ulubionych dodatków. Idealnie sprawdzi się na spotkania z przyjaciółmi czy w gronie rodziny lub na zwykły obiad dla najbliższych.

Fajita

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: FajitaKuchnia: Tex-MexTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

285

kcal

fajita, przepis na fajitę, przepis na fajite ze zdjęciami, składniki na fajite, jak zrobić fajite, jak się robi fajite, najlepszy przepis na fajite, fajita przepis, fajita najlepszy przepis, fajita składniki,

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 1 duża papryka czerwona i żółta

  • 2 cebule

  • 8 szt. tortilli

  • 1 awokado

  • 30 ml oliwy z oliwek

  • 2 średnie pomidory

  • 200 g sera gouda

  • 40 ml oleju rzepakowego

  • 50 g limonki

  • sól

  • pieprz

  • papryka wędzona

  • czosnek

  • kumin

Sposób wykonania:

  • pierwszej kolejności należy kurczaka pokroić w szerokie paski, doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i kuminem, polać olejem rzepakowym i grillować mięso na rozgrzanej patelni.
  • Następnie papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski o szerokości 3-4 cm, a cebulę obrać, pokroić w pióra, wymieszać z papryką, doprawić solą i skropić oliwą. Zgrillować wszystko na patelni.
  • Ser zetrzeć na tarce, a placki tortilli podgrzać na patelni.
  • Gdy będą gotowe położyć na każdej z tortilli ser, kurczaka, papryki i cebulę I złożyć na pół.
  • Na koniec należy przygotować guacamole, czyli dojrzałe awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wydrążyć łyżką i umieścić w misce. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę z oliwek.
  • Rozdrobnić widelcem awokado, na koniec wcisnąć sok z połowy limonki i wymieszać. Doprawić solą.
  • Pomidora pokroić w kostkę.
  • Fajitas podawać z dodatkiem guacamole i pokrojonym pomidorem.
Zobacz także:  Gofry

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Fajita – ciekawostki i podsumowanie

Według legendy danie to powstało w latach 1970-1980 dzięki meksykańskim pracownikom farm w Teksasie. Dostawali bowiem niezbyt lubiane kawałki wołowiny jako zapłatę za wykonaną pracę. Ponadto słowo “fajitas” pochodzi od Hiszpańskiego słowa “faja”, które oznacza “pasek”. Fajita jest to danie jednogarnkowe, a więc wystarczy tylko jedna patelnia z wysokim dnem, aby poradzić sobie z przygotowaniem tego dania. Może być podawane tradycyjnie w tortilli lub z ryżem czy frytkami z batata.

Atutem jest to, że można albo wszystkie składniki zawinąć razem w tortilli lub ułożyć wszystkie oddzielnie i pozwolić, aby każdy zabrał sobie tyle na ile ma ochotę. Ciekawostką jest fakt, że istnieje również wegańska wersja tego pysznego dania. Aby nasze fajitas było bardziej kolorowe, można dodać różnokolorowe papryki, chili oraz świeżą kolendrę. Nabiera wtedy ciekawszego smaku i ładnie się prezentuje.

Podsumowując, fajitas jest to pyszne, smaczne, ciekawe, wyraziste i aromatyczne danie. Ponadto połączenie mięsa i grillowanych warzyw jest również dobrym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Warto zatem przygotować takie danie w domu dla swoich najbliższych. Najmłodsi również będą bardzo zadowoleni.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*