Fajita lub fajitas jest to potrawa kuchni teksańsko-meksykańsko-amerykańskiej, która składa się z grillowanego lub smażonego mięsa podawanego na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Na początku przygotowywana była jedynie z mięsa wołowego, jednak obecnie popularne są także wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub z krewetkami. Dodatkami do tego dania mogą być: kwaśna śmietana, guacamole, salsa, ser, pomidory, cebula czy papryka. Paprykę i cebulę najlepiej jest również smażyć lub grillować. Natomiast charakterystycznymi przyprawami jest kumin i wędzona papryka. Fajita jest to połączenie mięsa, warzyw i ulubionych dodatków w jedność. Ponadto jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze oraz na tyle uniwersalna, że można użyć swoich ulubionych dodatków. Idealnie sprawdzi się na spotkania z przyjaciółmi czy w gronie rodziny lub na zwykły obiad dla najbliższych.
Fajita – ciekawostki i podsumowanie
Według legendy danie to powstało w latach 1970-1980 dzięki meksykańskim pracownikom farm w Teksasie. Dostawali bowiem niezbyt lubiane kawałki wołowiny jako zapłatę za wykonaną pracę. Ponadto słowo “fajitas” pochodzi od Hiszpańskiego słowa “faja”, które oznacza “pasek”. Fajita jest to danie jednogarnkowe, a więc wystarczy tylko jedna patelnia z wysokim dnem, aby poradzić sobie z przygotowaniem tego dania. Może być podawane tradycyjnie w tortilli lub z ryżem czy frytkami z batata.
Atutem jest to, że można albo wszystkie składniki zawinąć razem w tortilli lub ułożyć wszystkie oddzielnie i pozwolić, aby każdy zabrał sobie tyle na ile ma ochotę. Ciekawostką jest fakt, że istnieje również wegańska wersja tego pysznego dania. Aby nasze fajitas było bardziej kolorowe, można dodać różnokolorowe papryki, chili oraz świeżą kolendrę. Nabiera wtedy ciekawszego smaku i ładnie się prezentuje.
Podsumowując, fajitas jest to pyszne, smaczne, ciekawe, wyraziste i aromatyczne danie. Ponadto połączenie mięsa i grillowanych warzyw jest również dobrym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Warto zatem przygotować takie danie w domu dla swoich najbliższych. Najmłodsi również będą bardzo zadowoleni.