Przepisy użytkowników

Surówka z marchewki

Czas: 15 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Surówka z marchewki jest to najpopularniejsza i najsmaczniejsza surówka, która kojarzy się z czasami dzieciństwa. Jest prosta i szybka do zrobienia, a najważniejszym elementem podczas przygotowywania jest idealne dobranie dodatków takich jak: sól, cukier, sok z cytryny oraz siekana natka pietruszki. Surówka z marchewki jest uniwersalna i można przygotować ją na bardzo dużo sposobów. Dodatkiem może być: jabłko, ananas, śmietana, jogurt, rodzynki, seler, żurawina czy por. Świetnie smakuje w wersji wytrawnej, lekko ostrej czy w wersji na słodko. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych i pieczonych lub jako przekąska w ciągu dnia. Ponadto jest zdrowa, pyszna i dobra na wszystko.

Surówka z marchewki

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: SurówkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

185

kcal

Surówka z marchewki to najpopularniejsza i najsmaczniejsza surówka, która kojarzy się z czasami dzieciństwa. Prosta i szybka do zrobienia.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 4 duże marchewki

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka płaska cukru

  • 1 łyżeczka płaska soli lub mniej

  • 1 garść natki pietruszki

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy marchewki dobrze umyć, cienko obrać i zetrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach.
  • Następnie dodać cukier, sól, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki.
  • Na koniec dokładnie wymieszać i sprawdzić smak. W razie potrzeby można dodać więcej soku z cytryny lub soli.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Surówka z marchewki – dodatkowe informacje i ciekawostki

Uprawę marchewki rozpoczęto najprawdopodobniej w Persji, gdzie hodowano ją wyłącznie dla nasion i liści. Natomiast pomarańczową marchew, którą do dziś używamy w kuchni zaczęli hodować Holendrzy w okolicy XVII wieku. Marchew to źródło karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy, które odpowiedzialne są za jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Zawiera także luteinę, likopen, alfa-karoten, beta-karoten, flawonoidy, związki fenolowe, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy, witaminy C, B6, E i K oraz minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód i cynk.

Zobacz także:  Pasta z bakłażana

Stanowi również źródło rzadko występującego pierwiastka śladowego, czyli molibdenu, który jest istotny w regulacji przemian metabolicznych w organizmie. Regularne jedzenie marchewki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Między innymi poprawia stan naszego wzroku, wzmacnia układ odpornościowy, przeciwdziała miażdżycy, pomaga walczyć z nadmiarem wolnych rodników, pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, wpływa na produkcję kolagenu oraz pomaga w profilaktyce cukrzycy typu 2.

Podsumowując, surówka z marchewki jest pyszna, lekka, bardzo zdrowa i polecana szczególnie dla dzieci, ponieważ zawiera dużo witamin. Spożywana na zimno, wywołuje uczucie orzeźwienia oraz pobudza apetyt. Ponadto zrobienie takiej surówki nie jest ani trudne ani czasochłonne i wystarczy tylko kilka prostych składników, które z pewnością znajdą się w naszej kuchni. Ze względu na swoje właściwości warto surówkę z marchewki włączyć do naszego jadłospisu i zajadać się tym pysznym warzywem częściej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*