Przepisy użytkowników

Keks

Czas: 1 Hours, 30 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Keks jest to babka piaskowa lub ciasto biszkoptowe z mnóstwem kolorowych bakalii takich jak: orzechy, rodzynki czy suszone owoce, która pieczona jest w prostokątnej formie. Przygotowywany jest tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia czy na Wielkanoc, ale ze względu na szybkość robienia można zrobić go, gdy tylko najdzie nas na to ochota. Jego autem jest to, że oprócz tego, że jest aromatyczny, smaczny, wilgotny i miękki, to jeszcze długo utrzymuje swoją świeżość. Ponadto pomimo swojej prostej formy, keks wygląda imponująco i smakowicie. W Polsce keks występuje również pod nazwą “cwibak”, które pochodzi z języka niemieckiego i jest zlepkiem słów “dwa” i “piec”. Odnosi się to do tradycji pieczenia tego rodzaju ciast, które dawniej odbywało się dwukrotnie, przed położeniem warstwy bakalii i po.

Keks

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: KeksKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

1

godz. 
Kalorie

280

kcal

Babka piaskowa lub ciasto biszkoptowe z mnóstwem bakalii takich jak: orzechy, rodzynki czy suszone owoce, pieczona w prostokątnej formie.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500

  • 4 jajka

  • 250 g masła

  • 60 ml mleka 2%

  • 200 g cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 60 g pistacji

  • 50 g śliwek suszonych

  • 100 g owoców kandyzowanych

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności masło należy zmiksować z cukrem na kremową masę.
  • Następnie dodawać do masła po 1 jajku, cały czas miksując. Od czasu do czasu trzeba zatrzymać mikser i łyżką odczepiać masło od dna ścianek.
  • Dodać mleko u połowę mąki i zmiksować.
  • Orzechy posiekać i wymieszać z owocami kandyzowanymi oraz łyżką mąki.
  • Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
  • Następnie owoce i orzechy wsypać do ciasta i wymieszać.
  • Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec przez ok 70 min w 170 stopniach.
Zobacz także:  Surówka z marchewki

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Keks – dodatkowe informacje i ciekawostki

Ciekawostką jest fakt, że klasyczny keks pochodzi z Anglii, gdzie był tradycyjnym ciastem świątecznym. Ponadto wykonywany był już w Starożytnym Rzymie z ciasta jęczmiennego z dodatkiem owoców granatowca, orzeszków piniowych i rodzynek. Znane było wtedy pod nazwą “satura”. Trzeba pamiętać, że najważniejszym elementem podczas przygotowywania tego ciasta jest to, że im więcej bakalii tym lepiej.

Charakterystyczna cechą dla tego ciasta jest również jego forma. Piecze się go w tzw. “keksowkach”, czyli podłużnych 25 centymetrowych formach i krojony jest najczęściej w plastry. Pomimo tego, że do tego ciasta dodaje się duże ilości posiekanych owoców i orzechów, to nie jest ono produktem wartościowym pod względem zawartości witamin i substancji odżywczych. Większość z nich występuje w śladowych ilościach, z wyjątkiem witaminy A,D i E oraz żelaza, fosforu i miedzi. Trzeba pamiętać, że keks jest produktem wysokokalorycznym i tuczącym, dlatego jego spożywanie powinny ograniczyć osoby z nadwagą, otyłością, cukrzycą i chorobami układu pokarmowego lub sercowo-naczyniowego.

Podsumowując, keks jest to bardzo wyraziste ciasto, które zasmakuje każdemu nawet dzieciom. Będzie idealnym rozwiązaniem do popołudniowej, pysznej kawy lub na spotkania w granie rodziny i znajomych.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*