Przepisy użytkowników

Ryba po grecku

Czas: 40 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Ryba po grecku jest to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która składa się głównie ze smażonych kawałków ryby lub filetów rybnych w sosie warzywnym. Podstawowymi składnikami takiego sosu są najczęściej tarta marchew, pietruszka, seler, cebula i koncentrat pomidorowy. Przygotowanie ryby po grecku jest łatwe i proste, ponieważ najpierw kawałki ryby smaży się na oleju, a następnie dusi z dodatkiem wody, soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Na koniec krótko dusi się ją w uduszonych wcześniej warzywach. Danie to można podawać zarówno na ciepło jak I na zimno w postaci sałatki rybnej. Ryba po grecku najczęściej podawana jest na specjalne uroczystości takie jak: urodziny, imieniny, spotkania rodzinne czy święta.

Ryba po grecku

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: Ryba po greckuKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

280

kcal

Ryba po grecku jest to potrawa kuchni polskiej, która składa się głównie ze smażonych kawałków ryby lub filetów rybnych w sosie warzywnym.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 800 g fileta z białej ryby

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 3 marchewki

  • 1 duży korzeń pietruszki

  • 1 nieduży seler

  • 1/2 porą

  • 1 cebula

  • 1 papryka

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 100 g koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka ketchupu pikantnego

  • olej do smażenia

  • pieprz cytrynowy mielony

  • sól

  • bazylia

  • papryka ostra

  • papryka słodka

  • przyprawa w płynie

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy rybę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i przyprawić z dwóch stron solą i pieprzem cytrynowym.
  • Następnie marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w paseczki, paprykę w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
  • Rybę obtoczyć z dwóch stron w mące pszennej i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Tak usmażoną przełożyć do wyższego naczynia.
  • Na patelni podsmażyć cebulę na złoty kolor i dołożyć wszystkie przygotowane wcześniej warzywa, zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez ok. 20 min.
  • Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat, ketchup i przyprawy do smaku.
  • Na koniec wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć na wcześniej usmażoną rybę.
Zobacz także:  Flaki

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Ryba po grecku – ciekawostki i dodatkowe info

Ciekawostką jest fakt, że nazwa tego dania wzięła się prawdopodobnie od połączenia typowych dla kuchni śródziemnomorskiej składników, takich jak: ryba i duszone warzywa. Rybę po grecku można przygotować z każdego gatunku ryby. Ważne jest to, aby była świeża i dobrej jakości. Jednak jedną z najpopularniejszych ryb, którą wykorzystuje się do przygotowania tego dania jest dorsz, który jest chudy, ma delikatne białe mięso i niewielką liczbę ości, co jest jej największą zaletą. Ponadto idealnie komponuje się z aromatycznym, warzywnym sosem.

Potrawę tą można przygotować w trzech wersjach: smażoną, duszoną na parze lub pieczoną. Najlepiej przygotować ją 1-2 dni przed podaniem i wstawić do lodówki, ponieważ smaki się przegryzą, a ryba nasiąknie pysznym, warzywnym sosem. Przechowywać w lodówce można ją ok. 4-5 dni, najlepiej w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Co najważniejsze, taką rybę można również mrozić, ponieważ doskonale znosi mrożenie. Ryba i farsz po rozmrożeniu z pewnością nie stracą swojej konsystencji i nie rozwarstwią się.

Podsumowując, ryba po grecku jest pyszna, aromatyczna i smaczna. Soczyste kawałki białej ryby pod kołderką z duszonych warzyw w sosie pomidorowym to rarytas na polskich stołach, któremu trudno jest się oprzeć. Warto przypomnieć sobie ten tradycyjny przepis i przygotować nie tylko od święta.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*