Przepisy użytkowników

Pasta z bakłażana

Czas: 40 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Pasta z bakłażana to przysmak kuchni galicyjskiej, którego głównym składnikiem jest bakłażan. Dodatkiem do niej jest cebula, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Można dodać także inne warzywa np. podpieczoną paprykę czy suszone pomidory. Smak takiej pasty można dodatkowo wzbogacić dzięki dodaniu czosnku, świeżych ziół czy pożywnych pestek np. słonecznika lub dyni. Idealnie pasuje na kanapki, do makaronu i ryżu lub jako dip do przekąsek. Pasta z bakłażana jest aromatyczna, kremowa i pyszna. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na spotkaniu ze znajomymi czy jako domowa przekąska. Dobrze smakuje z grillowanymi warzywami albo pieczonymi mięsami. Ponadto jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ wystarczy tylko upiec bakłażana i połączyć go z przyprawami.

Pasta z bakłażana

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Pasta z bakłażanaKuchnia: GalicyjskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

26

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

285

kcal

Pasta z bakłażana to przysmak kuchni galicyjskiej, głównym składnikiem jest bakłażan. Dodatkiem jest cebula, sok z cytryny, sól, pieprz.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 średni bakłażan

  • 50 ml oliwy z oliwek

  • 50 g pasty sezamowej

  • sól

  • pieprz

  • czosnek

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy bakłażana nakłuć widelcem i upiec w piekarniku, aż będzie lekko czarny.
  • Następnie kiedy wystygnie trzeba zdjąć z niego skórkę.
  • Miąższ umieścić w malakserze, dodać sól, pieprz, czosnek, pastę sezamową i rozdrobnić, aż powstanie gładka masa.
  • Natkę pietruszki posiekać i dodać wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny do pasty i wymieszać.
  • Gotową pastę podawać z dodatkiem pieczywa.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Pasta z bakłażana – dodatkowe informacje

Pasta z bakłażana znana jest pod różnymi nazwami, dlatego że pojawia się w wielu kuchniach, zwłaszcza arabskiej, gdzie znana jest pod nazwą baba ghanoush. Jednak bez względu na sposób przygotowania, pasta ta doskonale nadaje się do podania z pieczywem lub bezpośrednio, w upieczonej skórce bakłażana. Bakłażan zwany też gruszką miłości pochodzi z południowej Azji, gdzie jest uprawiany od czasów prehistorycznych. Początkowo na naszym kontynencie uprawiano odmiany o niewielkich, jajowatych owocach w kolorze białym, a dopiero w XIX w uprawiano duże, gruszkowate bakłażany o charakterystycznej ciemnofioletowej barwie.

Zobacz także:  Kogel mogel

Do dziś cieszą się dużą popularnością. Bakłażan składa się z 90% z wody, a także zawiera antocyjany, które odpowiadają za ich fioletową barwę oraz neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów, schorzeń układu krążenia, choroby Alzheimera czy Parkinsona. Ponadto miąższ bakłażana to bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasu chlorogenowego oraz składników mineralnych takich jak: potas, żelazo, wapń i mangan. Dzięki temu bakłażan obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, pobudza trawienie, zapobiega anemii, wspiera funkcjonowanie tarczycy, obniża poziom cukru we krwi oraz wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Podsumowując, pasta z bakłażana to super pyszne danie. Jest nie tylko smaczna, ale bardzo zdrowa. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*