Przepisy użytkowników

Flaki

Czas: 2 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Flaki jest to tradycyjna polska potrawa przygotowywana w formie gęstej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pocięte w paski żołądki wołowe. Na tą zupę można przeznaczyć wszystkie 4 części żołądka: księgi, żwacz, czepiec oraz trawienie. Jednak uważa się, że największą wartość kulinarną mają trawieniec i żwacz. Najważniejszą rzeczą podczas przygotowywania flaków jest to, że muszą być one ugotowane do miękkości. Znane są także w kuchni czeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej i kuchniach azjatyckich i różnią się od siebie sposobem doprawiania. Na polskich ziemiach flaki znane były już w XIV wieku i była to ulubiona potrawa króla Władysława Jagiełły. Dodatkiem może być wołowina, wędzonka, przecier pomidorowy czy zasmażka. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju rodzinnych uroczystościach lub na obiad dla całej rodziny.

Flaki

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: FlakiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Wykonanie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

285

kcal

Flaki jest to polska potrawa przygotowywana w formie gęstej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pocięte w paski żołądki wołowe.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 300 g flaków wołowych

  • 1 większe udko z kurczaka

  • 2 małe marchewki

  • 1 pietruszka korzeń

  • 1 kawałek selera korzeń

  • 1 mała cebula

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • papryka słodka

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy falki obgotować dwa razy i trzeba pamiętać, że po każdym razie trzeba wymienić wodę.
  • Następnie warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki a cebulę opiec nad ogniem.
  • Udko z kurczaka i wszystkie warzywa zalać 4 szklankami wody i gotować ok 1 godziny, tak aby powstał rosół.
  • Falki po obgotowaniu odcedzić, a z ugotowanego rosołu wyjąć warzywa i mięso.
  • Do rosołu dodać falki i gotować je ok 1 godziny.
  • Gdy będą miękkie dodać przyprawy i gotować jeszcze 10 min.
Zobacz także:  Sałatka łabędzi puch

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Flaki – dodatkowe informacje i ciekawostki

Flaki pomimo tego, że uchodzą za szczyt kunsztu kulinarnego, to ich pochodzenie wzięło się z biedy, ponieważ podroby mięsne są tanim jedzeniem. Sposób przygotowania flaków może się różnić w zależności od regionu lub upodobań kulinarnych. Przykładowo we Francji dodaje się do flaków solony boczek, białe wino i czosnek, w Hiszpanii dodaje się swojską kaszankę i kiełbasę chorizo, w Bułgarii natomiast dodaje się ocet, cytrynę i słodkie mleko, a we Włoszech miętę, świeże pomidory i ser.

Można również spotkać na sklepowych półkach gotowe flaki w słoikach lub puszkach. Najczęściej doprawiane są do smaku majerankiem, lubczykiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przygotowywane na ostro zawierają dodatkowo mieloną ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i imbir. Najważniejszym elementem podczas przygotowywania flaków jest wybranie dobrej jakości produktów, przede wszystkim żołądka wołowego, który powinien mieć jasny-szary kolor. Ciekawostką jest fakt, że surowe flaki są bogate w związki wapnia i zawierają ich nawet więcej niż mięso. Ponadto zawierają białko, witaminy z grupy B oraz żelazo.

Podsumowując flaki to potrawa którą się albo uwielbia, albo nie weźmie się jej do ust. Ponadto jest to mięsna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*