Przepisy użytkowników

Mizeria

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Mizeria jest to sałatka z posiekanych drobno ogórków z dodatkiem śmietany, kefiru, jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka. Można dodać także olej, pieprz i sól lub sok z cytryny z cukrem. W niektórych wersjach dodaje się również pomidory, szczypiorek, natkę świeżego koperku lub pietruszki. Idealnie pasuje jako dodatek do mięs, jajka sadzonego, młodych ziemniaków, jako samodzielnie danie lub do grilla. Mizeria jest bardzo prosta w przygotowaniu i szybka. Najlepiej smakuje w okresie letnim, kiedy ogórki są świeże, jednak można robić ją przez cały rok. Ponadto jest pyszna, lekka i najbardziej popularną sałatką obiadową w Polsce.

Mizeria

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: MizeriaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

285

kcal

Sałatka z ogórków z dodatkiem śmietany, kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka. Można dodać także olej, pieprz i sól lub sok z cytryny z cukrem.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe lub gruntowe

  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku

  • 1 łyżka czubata gęstej, kwaśnej śmietany 18%

  • 1 łyżeczka octu

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • pierwszej kolejności należy umyć, obrać ogórki i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Oprószyć solą i pieprzem, dodać ocet i odstawić na 15-20 min, aż ogórki puszczą wodę.
  • Następnie odlać wodę z ogórków, odcisnąć resztę wody niezbyt dokładnie, aby mizeria nie wyszła za sucha, dodać koperek i śmietanę.
  • Na koniec wszystko razem dokładnie wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Mizeria – dodatkowe informacje i ciekawostki

Mizeria zapewne wielu z nas kojarzy się z domową, babciną kuchnią i niedzielnymi obiadami. Jej atutem jest to, że jest uniwersalna i może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Najlepsze będą do tego ogórki gruntowe, ponieważ są mniej wodniste niż szklarniowe i nie puszczają zbyt dużej ilości soku. Główny składnik czyli ogórki, to jedne z najbardziej cennych warzyw, ponieważ posiadają zdolność odkwaszania organizmu, pomagają pozbyć się toksyn z organizmu, gaszą pragnienie i nawilżają skórę, mają niski indeks glikemiczny, wspomagają układ moczowy, usuwają nadmiar wody z organizmu, pomagają w zwalczaniu obrzęków, przyspieszają metabolizm, oczyszczają skórę oraz zmniejszają opuchliznę i cienie pod oczami.

Zobacz także:  Sałatka łabędzi puch

Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę A i C, składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, wapń, potas i magnez, dużo błonnika, a także mają mało kalorii, więc warto je jeść podczas różnego rodzaju diet odchudzających. W wersji fit można przyrządzić ją z jogurtem zamiast śmietany lub z oliwą z oliwek. Warto także pominąć cukier. Aby całość nabrała lekko winnego posmaku, warto dodać do mizeri odrobinę soku z cytryny.

Podsumowując, mizeria to najczęściej robiona sałatka w naszym kraju, dlatego że pasuje do większości dań obiadowych i nie potrzeba dużo czasu, aby ją wykonać. Ponadto jest pyszna, smaczna i orzeźwiająca, a kiedy posypiemy ją świeżym koperkiem lub szczypiorkiem ma piękny zielony wygląd.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*