Przepisy użytkowników

Kogel mogel

Czas: 10 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Kogel mogel jest to pyszny deser z dzieciństwa, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Podstawą są proste składniki takie jak dobrej jakości jajka kurze i cukier. Natomiast jeżeli chcemy nadać naszemu deserowi unikatowego charakteru, to warto wzbogacić go o dodatek kakao, wtedy zyska czekoladowy smak, przygotować lekką pianę z białek, doprawić go aromatycznymi przyprawami takimi jak szczypta cynamonu lub laską wanilii oraz można podać go posypanego prażonymi orzechami lub nasionami. Można przygotować kogel mogel na dwa sposoby: ucierając łyżeczką w kubku przez kilka minut, aż cukier z jajkami się połączą lub za pomocą blendera lub miksera i wtedy wystarczy tylko chwila. Deser ten ma gładką, kremową i jasną konsystencję oraz pyszny smak.

Kogel mogel

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: Kogel mogelKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

210

kcal

Kogel mogel jest to deser z dzieciństwa, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Podstawą są składniki takie jak dobrej jakości jajka i cukier.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 5 żółtek jaj

  • 3 łyżki cukru

Sposób wykonania:

  • pierwszej kolejności należy dobrze sparzyć jajka wrzątkiem.
  • Następnie oddzielić białka od żółtek.
  • Do żółtek dodać cukier i ucierać bardzo intensywnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita i jasnożółta masa.
  • Na koniec powstałą masę rozlać do kubków lub pucharków.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Kogel mogel – dodatkowe informacje i ciekawostki

Kogel mogel powstał prawie 60 lat temu, kiedy na sklepowych półkach nie było nic. Wraz z blokiem czekoladowym stanowił w czasach PRL-u wielki rarytas. Trzeba mieć na uwadze, że nie jest to deser, który możemy przygotować na zapas. Najlepiej robić go w małych porcjach i zjadać od razu po przygotowaniu. Po przygotowaniu zwykle przelewa się go do szklanek, ale najpiękniej wygląda zaserwowany w pucharkach do lodów. Jednym z głównych składników koglu są jajka kurze, które budzą wiele wątpliwości czy korzystnie wpływają na zdrowe. Wielu z nas obawia się że zawierają zbyt dużo cholesterolu i że są zbyt tłuste.

Zobacz także:  Mizeria

Według Instytutu Żywności i Żywienia spożycie od 6 do 12 jaj tygodniowo nie jest w stanie nam zaszkodzić. Ponadto jajka kurze stanowią źródło wielu składników odżywczych. Zawierają łatwostrawne i pełnowartościowe białko, karotenoidy, fosfolipidy, foliany, witaminy z grupy B i witaminy A, D, E i K oraz składniki mineralne takie jak: selen, żelazo, cynk, fosfor i jod. Jajka kurze opóźniają procesy starzenia, pozytywnie wpływają na budowę i pracę mózgu, zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Podsumowując, kogel mogel ze względu na obecność jajek jest zdrowy i warto włączyć go do swojej diety. Ponadto jest pyszny i smaczny i uwielbiany przez wszystkich najbardziej przez dzieci.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*