Suflet czekoladowy jest lekki, delikatny i ma czekoladową konsystencję pianki. Dość prosty w przygotowaniu, jednak należy trzymać się sprawdzonego przepisu, ponieważ jego przygotowanie wymaga skupienia. Można podawać go z bitą śmietaną lub owocami sezonowymi takimi jak: maliny czy truskawki, lub posypany cukrem pudrem. Dzięki temu, że środek sufletu jest płynny przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Idealnie sprawdzi się jako deser dla całej rodziny jak i podczas romantycznej kolacji we dwoje. Najlepiej smakuje podany bezpośrednio po wyjęciu z pieca, ponieważ wychłodzenie spowoduje opadnięcie ciasta i szybką utratę smaku. Pieczone są w specjalnie do tego przystosowanych ceramicznych naczynkach np. ramekiny lub kokilki.
Suflet czekoladowy – dodatkowe informacje
Suflet jest to inaczej rodzaje lekkiego wypieku, który powstaje na bazie utartych żółtek jaj z cukrem lub masłem oraz piany ubitej z białek. Dodatkowymi składnikami na suflet może być bułka tarta, orzechy, migdały lub przecieru owocowe. Swoją porowatą i delikatną strukturę uzyskuje dzięki dużej zawartości piany z białek, która jest mieszana z pozostałymi składnikami bezpośrednio przed włożeniem do mocno nagrzanego piekarnika.
Deser ten pochodzi z Francji z początku XVIII wieku. Tam przygotowywany jest w wersji na słodko i słono, jednak w Polsce najbardziej przyjęła się wersja na słodko z czekoladą. Ciekawostką jest fakt, że nazwa suflet pochodzi z francuskiego słowa “souffler”, który oznacza “dmuchać” lub “oddychać”. Suflet czekoladowy doskonale sprawdzi się w diecie wegetariańskiej, ponieważ nie używamy produktów mięsnych do jego przygotowania. Należy jednak pamiętać, że słodki smak tego deseru świadczy o dużej zawartości cukrów prostych, dlatego nie powinien występować w naszej diecie dość często. Poza tym użycie białek do jego przygotowania dostarczy do naszego organizmu spore ilości pełnowartościowego białka. Można taki suflet dowolnie modyfikować i przygotować np w wersji bez mąki.
Podsumowując, jest to deser, który zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim mocno czekoladowym smakiem. Ponadto jest to król wśród deserów i z pewnością jego doskonały smak skradnie serce każdemu.