Sałatka gyros
Kuchnia Polska, Przepis, Sałatka

Sałatka gyros

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Sałatka gyros jest bardzo popularna w Polsce, a jej cechą charakterystyczną jest budowa warstwowa, która składa się z mięsa typu gyros, kukurydzy słodkiej, kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli. Połączeniem całości jest majonez, który powtarza się między warstwami kolejnych składników. Podaje się ją w szklanym naczyniu, ponieważ wtedy widać każdą z jej warstw. Ważnym elementem jest to, że zostaje wymieszana dopiero po nałożeniu na talerz. Jest na tyle pyszna i uniwersalna, że powstało kilka jej wariantów m. in. klasyczna z mięsem i warzywami, z dodatkiem gotowanego ryżu oraz z makaronem. Istnieje jeszcze wersja, gdzie wszystkie jej składniki zostały razem wymieszane. Sałatka gyros to idealny pomysł na spotkanie w gronie znajomych, ponieważ jest smaczna i bardzo ładnie prezentuje się na stole.

Sałatka gyros

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Książka kucharska Danie: Sałatka gyrosKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

255

kcal

Sałatka gyros to prosta w wykonaniu sałatka warstwowa z mięsem gyros. Przez to jest sycąca i świetnie sprawdza się jako sałatka biesiadna.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 400 g kapusty pekińskiej

  • 130 g ogórków konserwowych

  • 70 g cebuli czerwonej

  • 200 g kukurydzy konserwowej

  • 200 g groszku zielonego konserwowego

  • 50 g majonezu

  • sól

  • pieprz

  • przyprawa gyros

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy mięso z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawach, odstawić na chwilę do lodówki i po chwili usmażyć na rozgrzanej patelni.
  • Następnie kapustę pekińską pokroić w drobne piórka, cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę i umieścić w osobnych miseczkach.
  • Groszek i kukurydzę odcedzić i również umieścić w osobnych miseczkach.
  • W salaterce należy układać kolejno warstwy sałatki gyros: kapusta pekińska, groszek, kukurydza, ogórki, cebula, mięso z kurczaka i majonez. Powtarzać do momentu, aż składniki się skończą.
Zobacz także:  Zupa brokułowa

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Sałatka gyros – ciekawostki

Gyros to popularna potrawa, która pochodzi z Grecji. Przepis na tą sałatkę jest bardzo prosty i nie potrzeba dużego doświadczenia w kuchni, aby ją przyrządzić. Trzeba pamiętać, że jest ona dość kaloryczna, dlatego powinny na nią uważać osoby odchudzające się. Jest przygotowywana z mięsa z kurczaka, które przede wszystkim zawiera pełnowartościowe białko, które jest potrzebne szczególnie w okresie wzrostu oraz u osób trenujących.

Jest lekkostrawne i zawiera mało tłuszczu, dlatego będzie odpowiednie dla dzieci i osób starszych. Ponadto zawiera witaminę B3, która kontroluje procesy energetyczne organizmu, uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych, reguluje poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz rozszerza naczynia krwionośne oraz witaminę B6, która uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów oraz hemoglobiny. Jej udział przyczynia się także do transportu tlenu do organizmu, wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i skurcze mięśni oraz na zwiększenie odporności organizmu.

Podsumowując, sałatka gyros jest uwielbiana przez wiele osób i zawiera wiele produktów, które dostarczają do naszego organizmu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jest to potrawa bezglutenowa i dlatego osoby chorujące na celiakię nie muszą jej unikać w swojej diecie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*